Hoeveel studiefinanciering krijg ik per maand in het hoger onderwijs (hbo en wo)?

Geplaatst door Kaja Sariwating op 23 februari 2023
De maximale lening voor studenten in het hoger onderwijs is in 2023 €527,60,- per maand. Daarnaast komen sommige studenten in aanmerking voor een aanvullende beurs van maximaal € 430,27,- per maand. DUO stort het leenbedrag maandelijks op de rekening van de student. Daarnaast mogen studenten in het hoger onderwijs zoveel bijverdienen als ze willen.

Hoeveel studiefinanciering krijg je in hoger onderwijs?

Voor studenten in het hoger onderwijs (hbo en universiteit) geldt sinds 2015 het leenstelsel. Je mag het maximale bedrag van €527,60- lenen, maar minder mag ook. Zo bepaal je zelf hoeveel studiefinanciering je ‘krijgt’.

Je moet de lening altijd terugbetalen na het behalen van je opleiding. Bovendien betaal je over dit bedrag meestal rente. Het rentepercentage verschilt per jaar. In 2008 was dit bijvoorbeeld 4,17 procent, terwijl dit in 2017 0,0 procent was. In 2023 is de rente 0,46 procent Let op: in de toekomst kan de rente weer hoger worden (Bron: DUO).

Voorwaarden voor studiefinanciering

Om in aanmerking te komen voor studiefinanciering gelden de volgende voorwaarden:

  • Je bent jonger dan dertig jaar als je studiefinanciering ingaat;
  • Je staat ingeschreven voor een voltijd of duale opleiding;
  • De opleiding duurt minimaal één jaar;
  • Je volgt een bachelor, master of associate degree;
  • De opleiding is erkend;
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning type II, III, IV of V.

Meer informatie over de voorwaarden voor studiefinanciering staat op de website van DUO.

Extra studiefinanciering in hoger onderwijs: de aanvullende beurs

Als je ouders weinig of niet kunnen meebetalen aan je opleiding, dan kan je in aanmerking komen voor een aanvullende beurs van maximaal € 430,27,- per maand. De hoogte van de aanvullende beurs hangt onder andere af van:

De aanvullende beurs wordt omgezet in een gift als je jouw studie binnen tien jaar afrondt.

Studiefinanciering hoger onderwijs maandelijks uitgekeerd

DUO stort elke maand studiefinanciering op je rekening, aan het einde van de maand. In de zomervakantie ontvang je ook studiefinanciering (art. 3.18 lid 1 Wet studiefinanciering 2000). Een overzicht van de betaaldata vind je in het artikel ‘Wanneer wordt studiefinanciering overgemaakt?’.

Tip: bereken je studiefinanciering met deze rekenhulp van DUO.

Bedragen

Tabel 1, maandelijkse bedragen studiefinanciering (januari tot en met juli 2023 )

Maandelijkse maximale lening, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. De bedragen zijn afkomstig van DUO. Val je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering? Dan gelden andere bedragen.
  
Lening€ 527,60
Aanvullende beurs€ 430,27
Collegegeldkrediet€ 184,08
Totaal€ 1141,95

Tabel 2, maandelijkse bedragen studiefinanciering (augustus tot en met december 2023)

Maandelijkse maximale lening, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. De bedragen zijn afkomstig van DUO. Let op: vanwege de coronamaatregelen is het collegegeld in het studiejaar 2021-2022 eenmalig vijftig procent lager. Hierdoor valt ook het collegegeldkrediet lager uit. Val je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering? Dan gelden andere bedragen.
  
Lening€ 527,60
Aanvullende beurs€ 430,27
Collegegeldkrediet€ 192,83
Totaal€ 1150,70

Bijverdienen en terugbetalen

Sinds de invoering van het nieuwe leenstelsel mogen studenten in het hbo en op de universiteit zoveel bijverdienen als ze willen. Voor mbo-studenten en studenten die onder de oude regeling van het hbo of de universiteit vallen geldt wel een bijverdiengrens. In 2023 is dit € 16.121,60.

Studiefinanciering krijgen

Studiefinanciering krijg je niet zomaar. Je moet het zelf online aanvragen bij DUO. Hiervoor heb je een DigiD met sms-functie nodig. Meer informatie daarover lees je op de website van DUO.

De bedragen in dit artikel zijn afkomstig van DUO. Wil je zeker weten of de bedragen kloppen en wat voor jou van toepassing is? Raadpleeg dan zelf de website van DUO.