Hoeveel studiefinanciering krijg ik per maand in het hoger onderwijs? (HBO en WO)

Geplaatst door Kaja Sariwating op 1 januari 2020
Als je studeert, dan kom je in aanmerking voor studiefinanciering. Voor studenten geldt het leenstelsel. Maandelijks kan je een bedrag lenen. Soms krijg je meer geld. In dit artikel lees je hoeveel studiefinanciering je krijgt en waarop je moeten letten.

Hoeveel studiefinanciering krijg je?

Voor studenten in het HBO en universiteit geldt het leenstelsel. Je mag het maximale bedrag lenen, maar minder mag ook. Je bepaalt dus zelf hoeveel je ‘krijgt’. De lening moet je na het behalen opleiding altijd terugbetalen. Je betaalt over dit bedrag ook rente.

Soms meer geld, de aanvullende beurs

Als je ouders weinig of niet kunnen meebetalen aan je opleiding, dan krijg je soms extra geld. Dit is de aanvullende beurs. De hoogte van de aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders van 2 jaar geleden en andere schoolgaande of studeren kinderen waarvoor je ouders kosten maken. Ook de eigen studieschuld van je ouders bij DUO is van invloed op de hoogte van de aanvullende beurs. De aanvullende beurs kan een gift worden als je jouw studie afrondt.

Collegegeldkrediet

Je kunt ook extra geld lenen om het collegegeld te betalen. Dit heeft het collegegeldkrediet. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het collegegeld. Je kunt maandelijks een twaalfde deel lenen van het collegegeld, zodat je jouw collegegeld kunt betalen. Sommige studies zijn duurder, bijvoorbeeld vanwege een tweede master. Ook dan kan je collegegeldkrediet aanvragen. Er geldt een maximum van vijf keer het wettelijke collegegeld (voor het studiejaar 2019-2020 vijf keer € 2.083,-). Het collegegeldkrediet moet je na jouw studie altijd terugbetalen.

Maandelijks uitgekeerd

DUO stort elke maand studiefinanciering op je rekening, aan het einde van de maand. In de zomervakantie ontvang je ook studiefinanciering (art. 3.18 lid 1 Wet studiefinanciering 2000). Een overzicht van de betaaldata vind je in het artikel Wanneer wordt studiefinanciering overgemaakt?.

Bedragen

Tabel 1, maandelijkse bedragen studiefinanciering (september tot en met december 2019)

Maandelijkse maximale lening, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. De bedragen zijn afkomstig van DUO. Val je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering? Dan gelden andere bedragen.
  
Lening€ 486,08
Aanvullende beurs€ 396,39
Collegegeldkrediet€ 173,58
Totaal€ 1056,05

 

Tabel 2, maandelijkse bedragen studiefinanciering (januari tot en met augustus 2020)

Maandelijkse maximale lening, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. De bedragen zijn afkomstig van DUO. Val je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering? Dan gelden andere bedragen.
  
Lening€ 494,39
Aanvullende beurs€ 403,17
Collegegeldkrediet€ 173,58
Totaal€ 1071,14

Bijverdienen en terugbetalen

Sinds de invoering van het nieuwe leenstelsel mogen studenten in het hbo en van de universiteit zoveel bijverdienen als ze willen. Maar pas wel op. Als je een redelijk inkomen hebt, dan kan je beter niet te veel lenen. Uiteindelijk leen je geld en moet je de ontvangen studiefinanciering weer terugbetalen.

Studiefinanciering krijgen

Studiefinanciering krijg je niet zomaar. Je moet het zelf online aanvragen bij DUO. Hiervoor heb je een DigiD met sms-functie nodig. Meer informatie daarover lees je op de website van DUO.

De bedragen in dit artikel zijn afkomstig van DUO. Wil je zeker weten of de bedragen kloppen en wat voor jou van toepassing is? Raadpleeg dan zelf de website van DUO.