Ik heb een beperking, hoe kies ik een goede mbo-opleiding?

Geplaatst door Floor Kaspers op 19 oktober 2022
Het kiezen van een passende mbo-opleiding is vaak ingewikkeld. Je houdt rekening met het niveau, de keuze voor BOL of BBL en natuurlijk de inhoud: voor welke beroepen leidt deze opleiding mij op? De opleidingzoeker van OCO kan je helpen bij je studiekeuze. Heb je een beperking, chronische aandoening of stoornis? Let dan op het volgende. Welke ondersteuning biedt een opleiding? Stelt de opleiding eisen die lastig voor je zijn? Is het beroep voor jou geschikt?

Welke ondersteuning biedt een mbo-opleiding voor studenten met een beperking?

Iedere mbo-instelling en mbo-opleiding biedt leerlingen die dat nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een fysieke beperking, ondersteuning. Dat kan variëren van aanpassingen bij toetsen vanwege dyslexie tot aangepast meubilair of intensieve stage-begeleiding. Het mbo kent geen speciaal onderwijs, zoals er wel is bij basisonderwijs of voortgezet onderwijs. De beste plek om als eerste te kijken voor informatie over de ondersteuning die de mbo-opleiding biedt is de website. Vooral bij hulp die best veel studenten nodig hebben, zoals hulp bij dyslexie, concentratie-problemen, of bepaalde psychische problemen, is hier vaak informatie te vinden. Als je meer specifieke vragen hebt, kun je direct contact opnemen met de opleiding om te vragen naar de mogelijkheden voor ondersteuning en maatwerk. Op het ROC van Amsterdam kun je ook een studie-adviseur van het LEC vragen te adviseren.

Mbo-opleiding mag niet weigeren vanwege beperking

Een opleiding mag je niet weigeren op basis van je beperking. Als je de passende vooropleiding hebt, heb je er recht op om toegelaten te worden tot de opleiding. Wel is het zo dat sommige opleidingen aanvullende eisen mogen stellen aan alle aankomend studenten. De opleiding mag deze aanvullende eisen alleen stellen als ze daar toestemming van hebben gekregen van de overheid. De lijst van opleidingen waarvoor aanvullende eisen gelden vind je in de Regeling aanvullende eisen toelating middelbaar beroepsonderwijs)
Ook al mag een opleiding je wettelijk niet weigeren, is het natuurlijk wel slim om na te gaan of de opleiding ook goed bij je past. Bekijk de informatie van de opleiding en of er vakken of onderdelen die je moeilijk lijken. Bespreek deze informatie ook met bijvoorbeeld je ouders, vrienden en de zorgcoördinator op school en eventueel je arts of begeleider. Zij kunnen je helpen een goede keuze te maken.

Is het beroep geschikt voor mij?

Van veel beroepen is het lastig om je vooraf voor te stellen hoe het werk er in de praktijk uit ziet. Ook kun je met dezelfde opleiding vaak nog allerlei kanten op. Zo is het werken als verkoopadviseur in een kleine gespecialiseerde winkel heel wat anders dan in een grote en drukke winkel. Denk daarom niet te snel vooraf dat een bepaald beroep vanwege je beperking of stoornis niet bij je past. Veel opleidingen geven op hun website en natuurlijk op de open dagen informatie over de verschillende soorten werkplekken. Tijdens je stage krijg je ook een beter beeld welk beroep en welke werkplek goed bij je past.

Intake en studiekeuzeadvies mbo-opleiding

Tijdens de intake krijg je meer informatie over de opleiding waar je je voor hebt ingeschreven. Hoe de intake eruit ziet verschilt per opleiding. Soms is er tijdens de intake weinig ruimte voor individuele vragen. Het kan dan slim zijn om een individueel studie-advies te vragen als je twijfelt of een opleiding wel bij je past. Je bent niet verplicht om het advies op te volgen. Als de studiekeuzeadviseur dus adviseert om de opleiding niet te volgen, dan heb jij als student alsnog de keuze om het advies wel of niet op te volgen. Er is immers een toelatingsrecht. Je kunt ook een afspraak maken met een studiebegeleider om te kijken naar de ondersteuning die je nodig hebt.