Wat is een BBL-opleiding?

Geplaatst door Kaja Sariwating op 26 januari 2020
BBL staat voor beroeps begeleidende leerweg. Je combineert werken met leren. Een BBL-opleiding kan je starten als je 16 jaar of ouder bent. Je hebt geen recht op studiefinanciering, maar je ontvangt salaris van de werkgever. De werkgever moet een erkend leerwerkbedrijf zijn.

De beroeps begeleidende leerweg (BBL-opleiding)

Studenten in het mbo kunnen ook een BBL-opleiding volgen, mits zij 16 jaar of ouder zijn. Je gaat vooral werken en één of twee dagen naar school. Studenten leren vooral in de praktijk door zelf te doen en te ervaren. Studenten krijgen geen ov-kaart of studiefinanciering. Meestal krijgen studenten wel een reisvergoeding. Soms krijgen studenten ook een vergoeding voor de uren dat ze op school verblijven. Voor deze uren krijg je soms minder betaald.

Studielast

BBL-studenten gaan deels naar school en maken huiswerk (850 uur per schooljaar), maar beginnen ook gelijk met werken (minimaal 610 uur per schooljaar) (art. 7.2.7 lid 3 WEB). Studenten gaan ongeveer twee dagen naar school en de rest van de week aan het werk. De studielast is gelijk aan een BOL-opleiding.

Voor wie?

Sommige studenten vinden het prettiger om te leren door te doen. Een BBL-opleiding is geschikt voor je als:

  • je graag leert door ervaring op te doen in de praktijk
  • je liever vaker aan het werk bent en minder op school
  • meer directe zekerheid wilt over een arbeidsovereenkomst
  • veel contact hebt met collega’s

Erkend leerwerkbedrijf

Als voorwaarde voor een BBL-opleiding geldt dat je werk moet hebben. Dit is een erkend leerwerkbedrijf. Zonder werk bij een erkend leerwerkbedrijf kan je niet starten met een BBL-opleiding.

Meer info

Er zijn nog meer verschillen tussen een BBL- en BOL-opleiding. Lees meer over de verschillen in het artikel Wat is het verschil tussen BOL en BBL?.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Overstap van vmbo naar mbo