Een hbo-opleiding kiezen? Handige websites en tests voor studiekeuze

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 15 april 2021
Wil je in september starten met een hbo-opleiding? Schrijf je dan vóór 1 mei in via Studielink. Ben je er nog niet helemaal uit? OCO heeft voor jou handige websites en tests voor studiekeuze op een rij gezet. Op Studiekeuze123.nl vind je informatie en studentenoordelen over alle hbo-opleidingen in Nederland. Op Keuzegids.nl kun je een consumentengids kopen die de kwaliteit van alle opleidingen beoordeelt en vergelijkt. HBOstart.nl geeft een overzicht van alle hogescholen en hbo-opleidingen in Nederland, verdeeld over tien studierichtingen. Hbo.bachelors.nl heeft een handige tool waarmee je studies kunt vergelijken. Op Koerswijzer.info kun je opleidingen zoeken door aan te geven welke beroepen je interessant vindt. En op de websites van talentfocus.nl, studiekeuze.nl en Icares.nl maak je gratis studiekeuzetests.

Studiekeuze hbo

Met je mbo-4, havo- of vwo-diploma kun je een hbo-opleiding volgen aan een hogeschool. De keuze uit opleidingen en onderwijsinstellingen is groot. Bovendien gelden voor sommige opleidingen speciale toelatingseisen. Daarom is het verstandig dat je je tijdig oriënteert en verdiept in het studieaanbod. Voor een eerste, brede oriëntatie kun je verschillende websites raadplegen die praktische en inhoudelijke informatie geven over verschillende hbo-opleidingen. Daarnaast kun je een aantal online studie-keuzetests maken. Vervolgens kun je besluiten bij welke opleidingen je langs wilt gaan op een open dag. Op die manier maak je een zorgvuldige studiekeuze in het hbo.

Studiekeuze123

Stichting Studiekeuze123 verzamelt objectieve informatie over alle erkende opleidingen van hogescholen en universiteiten in Nederland. De databank bevat 1.168 hbo bacheloropleidingen. De website bevat zowel inhoudelijke omschrijvingen als studentenoordelen, die afkomstig is uit de Nationale Studenten Enquête.

Ook biedt de website een persoonlijk stappenplan om je te helpen bij jouw studiekeuze. Nadat je online een gratis account aan hebt gemaakt kom je in drie stappen tot een keuze:

 1. Jezelf ontdekken: wie ben ik? Wat kan ik? Waar liggen mijn interesses?
 2. Vergelijken: je vergelijkt informatie over verschillende studierichtingen en opleidingen en je gaat langs bij open dagen.
 3. Je maakt een keuze.

Om meer inzicht te krijgen in jouw interesses en mogelijkheden biedt Studiekeuze123 twee gratis online tests:

Keuzegids.nl

De Keuzegids is een onafhankelijke consumentengids die de kwaliteit van alle opleidingen in Nederland beoordeelt en vergelijkt. Daarmee is de gids een handig hulpmiddel bij een verantwoorde studiekeuze in het hbo. De beoordeling komt tot stand door:

 • Studentenoordelen (op basis van de Nationale Studenten Enquête)
 • Studiesucces-cijfers
 • Oordelen van experts

Iedere opleiding krijgt een score voor verschillende onderdelen, zoals: ‘communicatie’ en ‘genoeg contacturen’. Dit wordt in een tabel weergegeven met een ‘-‘ of ‘+’, een ‘o’ betekent een gemiddelde score. Daarnaast krijgt iedere opleiding een beoordeling in de vorm van sterren en een totaalscore. Een opleiding die gemiddeld presteert krijgt een score van 60 punten en staat gelijk aan drie sterren. Een topopleiding heeft minimaal viereneenhalve ster.

De Keuzegids hbo 2020 is online te koop en kost € 29,95 euro. Een digitale versie kost € 35 euro. Je hebt dan vier maanden toegang.

Hbostart.nl: tien studierichtingen voor studiekeuze hbo

De website van HBOstart geeft een overzicht van alle hbo-opleidingen in Nederland verdeeld over tien studierichtingen:

 1. Onderwijs
 2. Taal / Communicatie
 3. Cultuur / Kunst
 4. Recht / Bestuur
 5. Economie / Bedrijf
 6. Gedrag / Maatschappij
 7. Gezondheid
 8. Aarde / Milieu
 9. Informatica / Exact
 10. Techniek

Per opleiding zie je wat je leert, hoe de toelating is geregeld en welke hogescholen de opleiding aanbieden. Daarnaast geeft de website een overzicht van alle hogescholen in Nederland met een beschrijving door de onderwijsaanbieders zelf en een link naar hun website.

Hbo.bachelors.nl: studievergelijker handige tool hij studiekeuze hbo

De website hbo.bachelors.nl biedt praktische en inhoudelijke informatie over alle bacheloropleidingen in het hbo. Behalve standaard informatie over toelatingseisen, studieduur en studielast, geeft de website ook informatie over studentenaantallen en financiën. Zo kun je bijvoorbeeld zien wat de gemiddelde kamerhuur in een stad is en krijg je een schatting van de maandelijks studiekosten.

Een andere handige tool op de website is de studievergelijker. Daarmee zie je in één oogopslag wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen opleidingen.

Verder houdt de website een actuele voorlichtingsagenda bij voor open dagen, meeloopdagen en ‘late beslissersdagen’.

Koerswijzer.info

Op de website koerswijzer.info kun je onder andere een opleiding zoeken door:

 • Opleiding: je geeft aan welke vooropleiding je hebt afgerond. Vervolgens biedt de website een overzicht van alle studierichtingen en opleidingen die daarop aansluiten.
 • Vooropleidingseisen: je geeft aan welke vooropleiding je hebt afgerond en welk studieniveau je wilt volgen. Vervolgens verschijnt er per studierichting een tabel met daarin alle opleidingen en bijbehorende profieleisen.
 • Beroepen: je geeft aan welk beroep je interessant vindt. De website vermeldt vervolgens welke opleiding je hiervoor nodig hebt.
 • Iets met…: je geeft aan welk onderwerp je interessant vindt, zoals mode of reizen. De website laat daarna zien welke opleidingen daarbij aansluiten.

Talentfocus.nl

Op de website van talentfocus kun je een gratis studie-oriëntatietest maken. De test bestaat uit twee onderdelen: studie-sectoren en studie-inhoud. Eerst geef je aan welke sectoren jou interessant lijken, zoals taal en communicatie of bouwkunde. Daarna krijg je tientallen inhoudelijke studiebeschrijvingen voorgelegd. Bijvoorbeeld: ‘onderzoeken waarom mensen naar een bepaalde vakantieplaats gaan en wat de bestemming nog leuker kan maken’. Jij geeft vervolgens aan in hoeverre dit jou aanspreekt door een van de volgende tekens aan te vinken: – -, -, +/- + en ++. Het invullen van de test duurt ongeveer een half uur. Na afloop ontvang je de uitslag per mail. De uitslag geeft jou een globaal beeld van de sectoren en studies die het best bij jou passen.

Studiekeuzemaken.nl

Op studiekeuzemaken.nl kun je gratis een studiekeuzetest maken. Het resultaat ontvang je per email. Ook kun je een online videopresentatie bekijken waarin studie- en carrièrecoach Tom Dekker uitlegt hoe je in drie stappen een gerichte studiekeuze maakt. Tot slot kun je een gratis online workshop ‘studiekeuze’ volgen.

Studiekeuzetest Icares

Ook op de website van Icares kun je gratis een studiekeuzetest maken. Deze test bestaat uit 55 stellingen, zoals: ‘ik houd van sport’ of ‘ik ben commercieel’. Je kunt de stellingen beantwoorden met: zwak, matig, redelijk of sterk. Het invullen van de test duurt ongeveer tien minuten. Daarna krijg je een overzicht van studies die op basis van jouw antwoorden het best bij jou passen. De uitkomsten kun je meenemen in jouw zoektocht naar een geschikte hbo-opleiding.

Wil je in september starten met een hbo-opleiding? Schrijf je dan voor 1 mei in via Studielink.

Gerelateerde onderwerpen