LAKS start leerlingenraden op vmbo

Geplaatst door OCO op 3 maart 2009

Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) start acht leerlingenraden op vmbo-scholen in Nederland op. Deze raden worden gestart in het kader van het project See My Skills. Met dit project zal het LAKS in de komende twee jaar op 25 vmbo-scholen leerlingenraden opzetten. De leerlingen volgen een intensief traject met trainingen en coaches. Doel is de achterblijvende leerlingparticipatie in het vmbo een stimulans te geven.

Het LAKS zet zich in voor alle middelbare scholieren. Maar zij merken dat leerlingparticipatie op het vmbo achterblijft bij het havo en het vwo. “Op het havo en het vwo zijn altijd wel leerlingen te vinden die willen meedenken en meepraten over hun school. Op het vmbo zijn deze leerlingen moeilijker te vinden”, aldus Britt van der Donk, algemeen bestuurslid en verantwoordelijke See My Skills.

Voor See My Skills is een speciaal trainingsprogramma ontwikkeld dat bijdraagt aan een flitsende start van de nieuwe leerlingenraden. Gedurende een periode van een half jaar worden de leerlingen begeleid door trainers en coaches. Het traject moet goed aansluiten bij de talenten en wensen van de leerlingen.

Het LAKS vertegenwoordigt de Nederlandse scholieren op landelijk niveau, maar zet zich ook in voor leerlingparticipatie op schoolniveau. Via See My Skills hoopt het LAKS ook de vmbo-scholier meer te betrekken bij zijn school en het onderwijs. Van der Donk: “64 procent van onze achterban bestaat uit vmbo’ers. Met dit project hopen we ook hen meer te bereiken en iets leuks te bieden”.

In Amsterdam doen er twee scholen mee met See my skills:

  • Montessori College Oost
  • Bredero College

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog