‘Met vrienden naar open dagen’

Geplaatst door Loeka Oostra op 29 januari 2016
Jakob op open avond van het Hyperion Lyceum
Op de open avond van het Hyperion Lyceum worden bezoekers verwelkomd met krentenbollen, warme chocolademelk en een vuurkorf. Twee meisjes spelen buiten op hun gitaar, terwijl de jongens bij de deur je hartelijk welkom heten. ‘Wat leuk dat je er bent!’ zegt een jongen, terwijl hij een informatiebrief overhandigt. De leerlingen die op de open avond van Het Hyperion afkomen vertellen dat ze een school gaan kiezen op gevoel. Een van de geïnterviewde leerlingen spreekt het moderne gebouw erg aan, andere leerlingen voelen zich op andere scholen meer thuis.

Veerle (11), Centrum, vwo-advies

‘Ik woon zelf in het centrum, maar vind het niet erg om iedere dag met de pont naar Noord te gaan. In totaal is het maar een kwartiertje fietsen, en als ik het pontje mis komen daar maximaal vijf minuutjes bij.

Het beste ben ik in rekenen, geschiedenis en aardrijkskunde. Het lijkt me heel leuk dat ik straks ook scheikunde krijg.

In totaal ga ik kijken bij tien scholen, waarbij ik vooral op de sfeer let. Dat Hyperion Lyceum een populaire school is weet ik wel, maar ik ben er niet zo mee bezig. Ik wil kiezen op mijn gevoel, en niet op basis van de loting.

Hierdoor kijk ik ook maar een klein beetje samen met mijn vriendinnen. Ik vind het vooral belangrijk dat ik me ergens thuis voel. Dat lukte tot nu toe het beste op het Barlaeus. Het gebouw vond ik super mooi en de sfeer was erg fijn. Toch ga ik nog bij heel veel andere scholen kijken: ik ken veel kinderen die graag naar Barlaeus willen.’

Mika (11), Centrum, vwo-advies

‘Ik weet nog niet of ik atheneum of gymnasium wil gaan doen. Ik wil het laatste wel proberen, maar ik weet niet of ik Grieks en Latijn leuk ga vinden. Ik spreek al Nederlands, Engels en Japans. Twee talen daarbij is misschien een beetje teveel van het goede. Het beste ben ik nu in Engels en rekenen.

Bij het kiezen van een school let ik er vooral op of ze filosofie als vak aanbieden, dat lijkt me erg leuk. Ook biologie wil ik graag meer over weten. Het belangrijkste aan een school vind ik dat iedereen welkom is en dat je je er veilig voelt.

Tot nu toe heb ik een goed gevoel bij deze school: ik vind de trap heel mooi. Ook ga ik straks nog aan wat andere kinderen vragen hoe zij het vinden, dat vind ik namelijk ook erg belangrijk.

Ook hou ik rekening met de loting. Ik focus me niet alleen op één school, maar kijk naar een top drie die ik allemaal even leuk vind. Dan kan het bijna niet tegenvallen.’

Jakob (12), Oost, vwo-advies

‘Samen met zes andere vrienden ben ik al naar veel open dagen geweest. Mijn ouders hoeven niet overal mee naartoe, en zo zien we toch genoeg. Ook is het een beetje stom als je in je eentje op een open dag aankomt, dus dat hebben we mooi opgelost. We beseffen dat de kans klein is dat we met z’n zessen naar dezelfde school kunnen, maar dat vind ik ook niet zo erg: liever met een of twee vrienden, zodat er nog ruimte is om nieuwe vrienden te maken.

We hebben allemaal een vwo advies, maar ik wil het liefst atheneum gaan doen: Grieks en Latijn lijken me helemaal niks. Dat zegt niet dat ik niet naar categorale gymnasia ga kijken. Mocht ik naar het Hyperion Lyceum gaan, dan zou ik heel graag Spaans willen volgen. Ook Engels, Frans en geschiedenis lijken me leuk. Het gebouw spreekt me erg aan van deze school: het is modern, daar hou ik van.

Toch hou ik ook rekening met de loting: mijn broer zit op het Cygnus. Als daar een broer- en zussenregeling is, denk ik dat ik het daar ga proberen.’

Finn (11), West, vwo-advies

‘Van vrienden heb ik goede verhalen over de leraren en de lessen van het Hyperion Lyceum gehoord, dus daarom kom ik hier vanavond kijken.

Ik weet nog niet zeker of ik wel naar het gymnasium wil: eigenlijk wil ik ook nog wel wat vrije tijd houden om leuke dingen te doen. Grieks en Latijn lijken me daarentegen wel weer interessant, dus daar moet ik nog goed over nadenken. Dit betekent ook dat ik op extra veel scholen ga kijken, maar dat vind ik niet erg.

Ik moet hier toch de komende zes jaar doorbrengen, dan vind ik het belangrijk dat het een goede sfeer is. Ook wil ik graag veel buitenschoolse activiteiten en goede leraren. Het beste ben ik in talen en ik zou het ook heel leuk vinden om op het Hyperion Lyceum Spaans te gaan volgen.

Ik hou veel rekening met de loting. Ik zit op een basisschool waar Dalton onderwijs wordt gegeven, wat betekent dat ik voorrang krijg op een Dalton school als het Spinoza Lyceum. Daarom denk ik dat ik deze op één zet, en daarna zie ik wel weer verder. Ik laat me ook niet leiden door mijn vrienden. Ik maak vanzelf weer nieuwe vrienden.’

Hannah (11), Centrum, vwo-advies

‘Of het gymnasium echt iets voor mij is weet ik nog niet. Liever zou ik gaan naar een vwo+ klas die het Pieter Nieuwland College aanbiedt: waar je geen Grieks en Latijns volgt, maar wel vakken als science, drama en Chinees.

In totaal ga ik naar tien verschillende scholen kijken, waarbij ik het het belangrijkste vind dat de scholen niet te groot zijn. Waar mijn vriendinnen heen gaan vind ik niet zo belangrijk: ik leer op mijn nieuwe school vast weer nieuwe mensen kennen.

Ik hoop dat mijn nieuwe school hele goede Engelse lessen geeft. Ik ben hier nu al goed in, maar vind het leuk om hier beter in te worden zodat ik met iedereen op de wereld kan praten.

Als ik uit alle scholen zou mogen kiezen, zou ik het allerliefste naar het Pieter Nieuwland College willen: dat is dan ook de school die bovenaan mijn lijst komt te staan.

Ik hou me vast aan dat de bedenkers van het lotingssysteem zeggen dat 95 procent van de kinderen op een school van hun top drie terecht komt. Verder vind ik de loting niet zo belangrijk: veel spannender vind ik het of ik straks wel leuke mensen leer kennen.’

Ook bezig met schoolkeuze? Gebruik ‘Mijn Voorkeurslijst’ om je schoolbezoeken te plannen, notities te bewaren en je voorkeurslijst te ordenen.