Nirphania wint OCO-prijs

Geplaatst door OCO op 23 mei 2008

Op 23 mei is in de Odeon de eerste echte OCO-prijs uitgereikt. De OCO-prijs is tijdens het JAA-partcipatieprijzengala uitgereikt voor het beste idee van jongeren op het terrein van onderwijs.

Nirphania Vorzilla heeft als plan bedacht om vanuit een VMBO-school een diner voor de buurt, de raadsleden en de deeelraadsleden te organiseren om daarmee het imago van het vmbo op te krikken: het VMBO is cool! Tamar van Gelder reikte de OCO-prijs uit.

JAA organiseerde een participatiewedstrijd voor alle Amsterdamse jongeren. Er waren 300 ideeen binnen gekomen. Een jury onder voorzitterschap van Fatima Elatik en met in haar midden oud-OCO-stagiaire Lara kende 3 prijzen toe. Gemeentesecretaris Henk de Jong reikte de eerste prijs uit. De prijzen en de ideeen zijn:

Buttons
1e prijs (€ 2.500 + ondersteuning bij uitvoering plan)
Winnaar Martine Hoeve, 14 jaar
School De Rosa, 2 VMBO
Thema Contact op straat
Plan In Amsterdam op school en op straat zegt niemand elkaar vriendelijk gedag. Mensen kijken elkaar zelfs amper aan. Martine wil hier iets aan doen. Zij gaat op school en in de buurt een ‘groet-button’ uitdelen. Van tevoren is via flyers en een kick-off aangekondigd op welke dag iedereen z’n button moet dragen. Wanneer mensen elkaar groeten is dat vaak het begin van een praatje. Zo leren mensen elkaar ook beter kennen en ontstaat een aangenamere sfeer op straat.
Oordeel jury De kracht van dit idee is volgens de jury dat iedereen er aan mee kan doen. Het is een sympathiek, kleinschalig plan wat erg creatief in te vullen is. Tot slot is het ook nog eens duurzaam. Zoals een van de juryleden zei: “Als je één keer iemand gedag hebt gezegd, kan je natuurlijk niet de volgende dag zomaar voorbij lopen zonder gedag te zeggen!”

Kom jij ook eens bij mij kijken?
2e prijs (€ 1.500 + ondersteuning bij uitvoering plan)
Winnaar Jessica Doornbos
School De Rosa, 3 VMBO
Thema Meer leren over (niet) geloven
Plan Jessica ziet veel discriminatie om zich heen en merkt dat er veel maatschappelijke discussie is over religies. Jessica merkt dat veel jongeren echter niet zo veel weten van een andere religie (dan die ze zelf hebben). Gelovige en niet gelovige jongeren bezoeken in dit plan daarom verschillende gebedshuizen. Na het bezoek wisselen de jongeren hun ervaringen uit. Hoe ervaren jongeren spanning in de samenleving en wat vinden ze eigenlijk van elkaar? De ervaringen van de deelnemers wil Jessica graag delen met de pers. De Fatih-Moskee, vroeger een kerk, stelt haar ruimte in ieder geval al ter beschikking!
Oordeel jury Waar sommige volwassen juryleden nog dachten dat ‘leren over elkaars levensovertuiging’ een done deal was, gaven de drie jongeren in de jury unaniem aan dat dit onderwerp voor Amsterdamse jongeren nog steeds een hot item is. Jongeren weten weinig over elkaars overtuiging en de levenswijze die daarbij hoor en hebben volgens de jonge juryleden veel behoefte hier meer over te leren.

Bingo!
3e prijs (€ 1.000 + ondersteuning bij uitvoering plan)
Winnaar Senae Elouath en Mariam el Mourabet, allebei 17 jaar
School ROC ASA Boelenlaan, 1 MBO
Thema Jong versus oud
Plan Mariam en Sanae zien een kloof tussen jongeren en ouderen; ze begrijpen elkaar vaak niet en ouderen zijn vaak bang voor jongeren. Een slechte zaak vinden de twee meiden die zelf stage liepen in een verzorgingscentrum voor ouderen. De prijswinnaressen willen in een buurthuis activiteiten zoals bingo gaan organiseren waar elke oudere aan een jongere wordt gekoppeld. Zo leren ze elkaar op een leuke manier kennen. Als ze elkaar dan later tegenkomen op straat, kunnen ze een praatje maken. Ouderen hebben meer aanspraak en jongeren kunnen iets leren van een oudere generatie. Sanae en Mariam hebben al 30 jongeren die mee willen doen!
Oordeel jury De jury was het er over eens dat dit plan de kloof tussen jong en oud doorbreekt op een manier die voor iedereen leuk is. Volgens de jury is het een belangrijk thema aangezien veel jongeren in Amsterdam het hebben van een opa of oma niet kennen. “Er zijn heel veel jongeren wiens opa en/of oma in Marokko, Turkije of een ander land woont. Zij komen normaal gesproken dan ook helemaal niet in aanraking met de oudere generatie”.

Het vmbo is cool!
OCO onderwijsprijs (€ 1.000 + ondersteuning bij uitvoering plan)
Winnaar Nirphania Vorzillo, 21 jaar
School EHvA, 1 HBO
Thema VMBO’ers hebben toekomst!
Plan Nirphania doet zelf de lerarenopleiding en liep stage op een VMBO. Daar merkte ze dat veel VBBO’ers het moeilijk vinden dat ze zo’n slecht imago hebben. Daar wil ze wat aan doen. Het plan van Nirphania is dat VMBO’ers op school een diner bereiden voor buurtbewoners, gemeenteraadsleden en journalisten. Daarna geven ze een rondleiding door hun school om hen de positieve sfeer van een VMBO-school te laten ervaren. Naast dat Vmbo’ers wat voor anderen doen op hun eigen school, biedt dit plan ook de gelegenheid aan een boel mensen om eens met Vmbo’ers te praten. De schoolleiding van het Bredero College in Amsterdam Noord heeft al aangegeven interesse in het evenement te hebben.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog