Leerlingen die op een zwakke school zitten, moeten recht krijgen op bijles betaald door de school of de overheid. Dat stelt OCO, Onderwijs Consumenten Organisatie in Amsterdam in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer behandelt binnenkort een wetsvoorstel van Staatssecretaris Dijksma om zwakke scholen aan te pakken. In het wetsvoorstel wordt geregeld dat de rijksoverheid maatregelen kan nemen als scholen langdurig onder een minimumniveau presteren.
OCO signaleert dat het soms jaren duurt voordat duidelijk is dat scholen niet aan de norm voldoen en dat het dan ook nog jaren duurt voordat er daadwerkelijk iets aan gedaan is. In die tijd krijgen de leerlingen onderwijs dat onder de maat is. Dat heeft grote gevolgen voor hun schoolloopbaan. De regering richt zich met de wetswijziging alleen maar op het schoolbestuur en regelt niets voor de leerlingen op de school, die de dupe zijn.
OCO pleit voor maatregelen die het slechte onderwijs daadwerkelijk en snel compenseren: bijspijkerrecht. Dat kan het beste door de ouders van de leerlingen het recht te geven om bijles van een (erkend) instituut in te roepen. In de Verenigde Staten is een dergelijk bijlesrecht bij slecht presterende scholen al bij wet geregeld (in de wet No Child Left Behind). Als het recht nu niet in de wet geregeld kan worden, pleit OCO voor een maatregel in het kader van het onderwijsachterstandenbeleid, omdat hiermee daadwerkelijk onderwijsachterstanden moeten worden ingelopen.
Lees hier de brief aan de tweede kamer.