Stel je kandidaat voor de Ondersteuningsplanraad

Geplaatst door Floor Kaspers op 5 mei 2020
De ondersteuningsplanraad van het Samenwerkingsverband passend onderwijs voor het Amsterdamse voortgezet onderwijs heeft momenteel 13 vacatures voor leerlingen, ouders en onderwijspersoneel. Je kunt je kandidaat stellen tot 22 mei.

Ieder samenwerkingsverband heeft een ondersteuningsplanraad (OPR) om mee te praten over het ondersteuningsplan en ander beleid over passend onderwijs. In de OPR zitten ouders en personeelsleden. Bij het samenwerkingsverband voor voortgezet onderwijs zitten ook leerlingen in de OPR.

In Amsterdam zijn er op dit moment dertien zetels waarvoor kandidaten gezocht worden: vijf voor personeelsleden, vier voor ouders en vier voor leerlingen. In totaal zijn er zestien zetels in de OPR. Een aantal hiervan waren de afgelopen periode niet bezet, en per 1 augustus verlopen de termijnen van een aantal andere leden. Dit betekent dat er straks bijna een hele nieuwe OPR zal zijn.

“Je inzetten voor de OPR is waardevol”, zo stelt Kati Varkevisser die de afgelopen jaren als ouder lid was van de OPR. Zij zag haar rol vooral om de ervaringen van ouders en leerlingen uit de praktijk aan te laten sluiten bij het beleid van het samenwerkingsverband. “Je hebt scholen die het supergoed hebben geregeld, en scholen die het minder goed hebben geregeld. Het beleid moet de goede praktijk faciliteren. Maar daarvoor moet die kennis natuurlijk wel bij het samenwerkingsverband terecht komen.”

Ze vindt het belangrijk dat ook ouders van leerlingen die zelf extra ondersteuning nodig hebben zich kandidaat stellen voor de OPR.

“Ik zag zelf hoe dingen op de school van één van mijn kinderen een tijd lang niet goed geregeld waren, terwijl er wel ondersteunings- en begeleidingsmogelijkheden vanuit het samenwerkingsverband beschikbaar waren. Het is dus ook belangrijk dat de ervaring van ouders van kinderen die extra ondersteuning nodig hebben in het beleid wordt meegenomen. Je legt daarmee de link tussen wat er gebeurt op school en het beleid van het samenwerkingsverband.”

De afgelopen periode zaten er geen leerlingen in de OPR. Dat is jammer, en hier komt hopelijk snel verandering in. Het perspectief van leerlingen is vaak toch net anders dan dat van ouders en personeel. “Leerlingen zien zelf op school wat werkt en wat niet werkt, iedere dag opnieuw”

Voor ouders heeft Kati een duidelijke boodschap: “Gewoon doen! Neem je eigen ervaringen en ideeën mee, maar kijk ook om je heen. Leg je oor te luister bij andere ouders en bij leerlingen.”

Om je kandidaat te stellen voor de ondersteuningsplanraad kun je je hier aanmelden. Als er meer kandidaten dan vacatures zijn, vinden er verkiezingen plaats. De leden van de (G)MR-en stemmen op de kandidaten.

Meer informatie kun je lezen op de website van het samenwerkingsverband.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog