Scholen Centrum vies en stuk

Geplaatst door OCO op 18 oktober 2008

Stinkende toiletten en lekkende daken
De helft van de veertien scholen in het centrum van Amsterdam is in slechte staat, dit was zaterdag 17 oktober te lezen in Het Parool. Het gaat hierbij vooral om openbare scholen, de bijzondere scholen zijn stukken beter onderhouden. De voornaamste gebreken zijn: stinkende toiletten en doucheruimtes, schimmels op de muren, lekkende daken en slecht schilderwerk. Dit is te lezen in een rapport van onderzoeksbureau Asset Facility Management BV uit Uden. Hierin wordt het onderhoud per gebouw beschreven.

De Burght
Bij school De Burght, met het gebouw aan de Keizersgracht 41, is in 2003 de begaande grond gerenoveerd en in 2004 zijn delen van het gebouw opgeknapt om een brandveilig gebruiksvergunning te krijgen. In het rapport wordt over dit gebouw vermeld: ‘De eerste, tweede en de derde verdiepingen verkeren in een matige toestand en de toiletten zijn slecht.’ Algehele renovatie is volgens Asset hard nodig.

Ook de kozijnen, het buiten- en binnenschilderwerk, de draaiende delen en het hang en sluit werk zijn volgens het rapport niet in orde. De ramen zijn van enkel glas, het stucwerk laat te wensen over en de wanden zijn vochtig. Het dak kon niet worden onderzocht omdat dit niet bereikbaar was. De school heeft een filiaal aan de Herengracht 34, het dak van dit gebouw, wat regelmatig lekt, moet volgens het rapport nodig vervangen worden.

Graffiti
Er zijn ook scholen waarbij de binnenkant redelijk is, maar de buitenkant te wensen overlaat. Een voorbeeld hiervan is De Witte Olifant aan de nieuwe Uilenburgerstraat. Hierover zegt het rapport: ‘Op verschillende plaatsen rondom het gebouw is graffiti aangebracht waardoor het pand er verpauperd uitziet.’ Daarnaast zijn de kitvoegen kapot.

Asbest
Asset trof op de Theo Thijssenschool een asbesthoudende cementbuis aan. Op de 14de Montessorischool, Elandstraat 99 is volgens de onderzoekers een ondragelijke stank aanwezig. Elandstraat 42 verkeert, ondanks dat dit gebouw in 2005 is gerenoveerd, in matige staat.

Zorgen
Gerrit Brunink van de D66-deelraadsfractie maakt zich zorgen. ‘Het zijn juist de openbare scholen, die scholen waarvoor wij als gemeente verantwoordelijk zijn, die kampen met veel achterstallig onderhoud.’

Meer artikelen over Blog