Stimuleer de leesvaardigheid en het leesplezier van je kind met de Zomerchallenge van Taalkanjer!

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 17 juli 2023
Houdt je kind niet van lezen? En ben je bang dat hij of zij de hele zomer geen boek openslaat? Doe dan mee aan de Zomerchallenge van Taalkanjer. Je ontvangt twee keer per week een e-mail met allerlei uitdagingen, waarbij je kind spelenderwijs aan de slag gaat met letters, lezen en schrijven. Geïnteresseerd? Meld je dan snel aan!

Wat is de Zomerchallenge van Taalkanjer?

Taalkanjer organiseert dit jaar voor de negende keer een Zomerchallenge. Het doel van de challenge is dat kinderen ook in de zomervakantie blijven lezen, zodat hun leesvaardigheid en leesplezier worden gestimuleerd.

De Zomerchallenge bestaat uit:

  • Twee warming-up opdrachten.
  • Tien uitdagingen (twee per week) waarbij ouder en kind spelenderwijs aan de slag gaan met letters, lezen en schrijven.
  • Een leeslogboek. Dit is een soort vriendenboekje waarin kinderen vragen beantwoorden over boeken en lezen.

Een voorbeeld van een uitdaging is ‘de lettersafari’. Hierbij gaan kinderen op zoek naar grote letters in hun omgeving die zij vervolgens fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan kenteken- en reclameborden. De opdracht is voltooid als het hele alfabet is gefotografeerd.

Daarnaast kunnen ouders lid worden van de besloten Facebookgroep. Hierin kunnen zij (boeken)tips en ervaringen uitwisselen.

Lees ook: ‘Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen?’ en ‘Leesplezier thuis en in de klas’.

Voor wie?

De Zomerchallenge is voor kinderen van zeven tot en met elf jaar die niet van lezen houden of die lezen lastig vinden. Het idee is dat zij samen met hun vader, moeder, opa, oma of oppas aan de slag gaan met de opdrachten. De opdrachten kunnen aangepast worden aan het leesniveau van het kind. Uiteraard kunnen ook kinderen die wél van lezen houden meedoen aan de challenge!

Wil je meer informatie en tips om je kind aan het lezen te krijgen in de zomervakantie? Vraag dan het gratis e-boek ‘De zomerdip’ van Taalkanjer aan.

Waarom meedoen aan de Zomerchallenge?

Het doel van de Zomerchallenge is om kinderen die niet van lezen houden toch aan het lezen te krijgen in de zomervakantie. Er is nog onvoldoende wetenschappelijke bewijs of een zogeheten ‘leesdip’ of ‘zomerdip’, waarbij de leesontwikkeling van een kind stagneert of achteruit gaat, bestaat.

Wel staat vast dat veel leerkrachten in de praktijk merken dat kinderen na de zomervakantie minder goed (technisch) lezen. Bovendien is bewezen dat regelmatig lezen en voorlezen de leesvaardigheid en het leesplezier van een kind stimuleren. Daarom adviseren leesexperts om ook in de schoolvakanties te blijven (voor)lezen. De Zomerchallenge is hierbij een leuk hulpmiddel.

Hoe meld ik mijn kind aan?

Willen jij en je kind meedoen aan de Zomerchallenge? Stuur dan een mail naar: info@taalkanjer.nl. Vermeld daarbij:

  • Naam van ouder en kind
  • Geboortedatum van kind
  • Het e-mailadres waarop je de opdrachten wilt ontvangen

Ouders die de Zomerchallenge via de Onderwijs Consumenten Organisatie hebben gevonden mogen gratis meedoen. Vermeld daarom in de mail dat je via dit artikel op de hoogte bent gebracht van de challenge.

Meer artikelen over Blog