Waar vind ik oefenexamens en examenbundels?

Geplaatst door Kaja Sariwating op 12 april 2019
Op veel scholen wordt in de klas geoefend met oude examens. Oefenexamens en examenbundels kan je gebruiken om ook thuis te oefenen voor een specifiek examen. Er zijn verschillende aanbieders van examenbundels. Je kan een examenbundels soms ook lenen.

Oefenexamen

Op veel scholen wordt met de docent in de klas geoefend met oude examenvragen of volledige examens. Als je de stof eenmaal onder de knie hebt, dan is het fijn om ook thuis te oefenen. Een overzicht van oefenexamens vind je op www.examenoverzicht.nl. Deze website gebruikt de officiële examens van vorige examenjaren:

Examenbundel

Examenbundels zijn meer dan alleen een verzameling van oude examens. Ieder jaar wordt de inhoud aangepast aan de examenonderwerpen van dat examenjaar. Meestal bevat een examenbundel ook samenvattingen en woordenlijsten over de lesstof en toetsen waarmee je kan achterhalen welke onderdelen je minder goed beheerst. Veel leerlingen vinden het daarom fijn om de laatste versie aan te schaffen als voorbereiding voor een specifiek examen. Een oud exemplaar is soms ook bruikbaar.

Kopen of lenen?

Er zijn verschillende aanbieders van examenbundels. Je kan een examenbundels soms ook lenen.

Lenen van vrienden van familie

Je hebt vast wel een vriend(in), broer, zus, neef of nicht die pas examen heeft gedaan. Je weet maar nooit of die nog een examenbundel heeft liggen. Je kan het altijd vragen.

Bibliotheek

Je kan examenbundels meestal lenen bij de bibliotheek. Daarvoor moet je wel lid zijn van de bibliotheek. Deze examenbundels zijn een paar jaar oud zijn, maar meestal nog steeds bruikbaar. Twijfel je of een examenbundel nog bruikbaar is? Vraag het dan na bij je docent.

Tweedehands exemplaar

Via internet worden tweedehands exemplaren aangeboden. Deze bundels zijn meestal een paar euro goedkoper. Let wel goed op van welk examenjaar deze examenbundels zijn.

Zelf aanschaffen

Via internet en bij verschillende boekhandels zijn voor alle examenvakken wel exemplaren te koop. Voordeel is dat het exemplaren zijn die aansluiten bij de laatste lesstof. Ander voordeel is dat de examenbundel van jou is en je het intensief kan gebruiken. Je kan de bundel altijd nog aan iemand anders geven of verkopen. De nieuwprijs ligt ongeveer rond de 15 euro. Als je meerdere exemplaren koopt, krijg je soms korting.