Waar vind ik websites met oefenexamens en examenbundels?

Geplaatst door Kaja Sariwating op 16 mei 2021
Op veel scholen wordt in de klas geoefend met oude examens. Oefenexamens kan je gebruiken om ook thuis te oefenen voor een specifiek examen. Er zijn ook websites van de overheid met oude examens om te oefenen. Je ziet dan gelijk welk eindcijfer je zou halen en welke examenstof je nog niet goed beheerst. Examenbundels kan je ook gebruiken. Zo’n bundel kan je misschien van iemand lenen.

Oefenen met oude examens

Op veel scholen wordt met de docent in de klas al geoefend met oude examenvragen of volledige examens. Als je de stof eenmaal onder de knie hebt, dan is het fijn om ook thuis te oefenen met een oud examen. Kies een moment waarop het jou uitkomt. Zorg wel dat je in een rustige omgeving kan werken. Oefenen met oude examens helpt onder andere bij:

  • controleren of je de examenstof onder de knie hebt
  • oefenen met het lezen van de examenvragen en begrijpen van de vragen 
  • oefenen om lang aan een examen te werken (zoals tijdens het echte examen)

Het ‘echte’ examen heeft natuurlijk andere opgaven dan de oefenexamens. Maar veel examenvragen komen jaarlijks terug, alleen de tekst, vorm en vraagstelling verschilt. 

Een overzicht van het examenmateriaal 2017-2019 (vmbo, havo en vwo) vind je op de website van Cito.

Examenkompas

Studeren voor je centrale examens is soms ingewikkeld. Examenkompas helpt je met de voorbereiding op de centrale examens. Na het zelf maken en nakijken van een oud examen zie je gelijk welk eindcijfer je gekregen zou hebben, welke onderwerpen je nog niet zo goed beheerst én welke je nog kunt oefenen. Geen inlog of docent nodig: je kunt dan ook gelijk starten. Zo kun je je heel gericht voorbereiden op jouw eindexamen.

Examenkompas is een project van CitoLab en beschikbaar voor examenkandidaten vmbo gl/tl, havo of vwo.

Lerenvoorhetexamen.nl

Op lerenvoorhetexamen.nl vinden examenkandidaten informatie die zij kunnen gebruiken om zich goed voor te bereiden op het centraal eindexamen. Door corona en de (tijdelijke) schoolsluiting loopt het examenjaar anders dan andere jaren. Minder en vooral veel online lessen. Om te zorgen dat alle leerlingen straks klaar zijn voor het examen, is er lerenvoorhetexamen.nl. Op deze website vind je:

  • De syllabus van het schoolvak begrijpelijke taal zodat je ‘snapt’ wat je moet weten en kunnen voor het centraal examen
  • De oefenexamens en uitwerkingen per vak verwijzen vooral naar het examenkompas van Cito. Ook vind je verwijzingen naar de examens van 2015 tot en met 2019.
  • In de video’s vind je uitleg van de domeinen en subdomeinen van het examenvak.

De website www.lerenvoorhetexamen.nl is een project van LAKS, Cito, FvOv en Platform VVVO. 

Examenbundels

Examenbundels, veel examenkandidaten gebruiken ze nog. Ieder jaar wordt de inhoud aangepast aan de examenonderwerpen van dat examenjaar. En dat is handig. Meestal bevat een examenbundel ook samenvattingen en woordenlijsten over de lesstof en toetsen waarmee je kan achterhalen welke onderdelen je minder goed beheerst. Veel leerlingen vinden het daarom fijn om de laatste versie aan te schaffen als voorbereiding voor een specifiek examen. Een oud exemplaar is soms ook bruikbaar.

Lenen

Je kan een examenbundel vaak wel van iemand lenen.Je hebt vast wel een vriend(in), broer, zus, neef of nicht die ook examen doet en een bundel een dagje wilt uitlenen. Je kan het altijd vragen.

Bibliotheek

Je kan examenbundels meestal lenen bij de bibliotheek. Daarvoor moet je wel lid zijn van de bibliotheek. Deze examenbundels zijn een paar jaar oud zijn, maar meestal nog steeds bruikbaar. Twijfel je of een examenbundel nog bruikbaar is? Vraag het dan na bij je docent.

Tweedehands exemplaar

Via internet worden tweedehands exemplaren aangeboden. Deze bundels zijn meestal een paar euro goedkoper. Let wel goed op van welk examenjaar deze examenbundels zijn.

Zelf aanschaffen

Via internet en bij verschillende boekhandels zijn voor alle examenvakken wel exemplaren te koop. Voordeel is dat het exemplaren zijn die aansluiten bij de laatste lesstof. Ander voordeel is dat de examenbundel van jou is en je het intensief kan gebruiken. Je kan de bundel altijd nog aan iemand anders geven of verkopen. De nieuwprijs ligt ongeveer rond de 15 euro. Als je meerdere exemplaren koopt, krijg je soms korting.