Waar vind ik websites met oefenexamens en examenbundels?

Geplaatst door Kaja Sariwating op 30 maart 2023
Op de websites examenkompas.nl en lerenvoorhetexamen.nl staan oefenexamens. Examenbundels leen je bij de bibliotheek of je koopt een (tweedehands) exemplaar online. Oefenexamens en examenbundels helpen jou bij de voorbereiding op het centraal examen. Je ziet welke examenstof je al beheerst en waar je nog extra mee moet oefenen. Ook zie je welk eindcijfer je zou halen.

Oefenexamens

Op veel scholen maken leerlingen oefenexamens. Soms oefenen ze met een gedeelte uit een oud examen en soms maken ze het volledig. Maar leerlingen kunnen hier ook thuis mee aan de slag.

Als je oefent met oude examens leer je onder andere lange tijd geconcentreerd aan een examen te werken, net zoals tijdens het echte examen. Daarnaast leer je welke type vraagstellingen voorkomen tijdens de examens. Als je de oefenexamens hebt gemaakt kijk je die na en zie je welke stof je al onder de knie hebt en wat je nog niet beheerst.

Ga je thuis aan de slag met oefenexamens? Kies dan een moment uit waarop je lange tijd achter elkaar ongestoord kunt werken. Op die manier creëer je een echte examensituatie.

De inhoud van de ‘echte’ examens is natuurlijk ieder jaar nieuw. Maar vaak komen bepaalde type vragen wel terug. En hierop kun je je met oefenexamens op voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan vragen over het onderwerp en de hoofdgedachte van een tekst bij het centraal examen Nederlands. 

Een overzicht van het examenmateriaal 2019, 2021 en 2022 (vmbo, havo en vwo) vind je op de website van Cito.

Examenkompas: oefenexamens vmbo, havo en vwo

Studeren voor je centrale examens is soms ingewikkeld. Examenkompas helpt je met de voorbereiding op de centrale examens. Na het maken en nakijken van een oud examen zie je gelijk welk eindcijfer je gekregen zou hebben, welke onderwerpen je nog niet zo goed beheerst én welke je nog kunt oefenen. Je hebt geen inlogaccount of docent nodig, je kunt gelijk starten. Op die manier bereid je je heel gericht voor op jouw eindexamen.

Examenkompas is een project van CitoLab en beschikbaar voor examenkandidaten vmbo gl/tl, havo en vwo.

Lerenvoorhetexamen.nl

Op lerenvoorhetexamen.nl staat informatie die je kunt gebruiken ter voorbereiding op het centraal eindexamen:

  • Belangrijke begrippen per examenvak;
  • Oude oefenexamens en uitwerkingen per vak;
  • Examenstof op wikiwijs;
  • Per eindexamenvak een video met tien tips van een docent.

De website www.lerenvoorhetexamen.nl is een project van Kennisnet, het Ministerie van OCW, LAKS, CitoLab, FvOv en Platform VVVO. 

Examenbundels

Examenbundels bestaan uit recente oefenexamens met uitleg en uitwerkingen bij de antwoorden. Op die manier leer je tijdens het oefenen. Je kunt een oriëntatietoets maken en die nakijken op mijn.examenbundel.nl. Zo maak je inzichtelijk wat je al beheerst en wat je nog moet leren.

Je kunt nieuwe examenbundels aanschaffen op examenbundel.nl. Voordeel is dat het exemplaren zijn die aansluiten bij de laatste lesstof. Ander voordeel is dat de examenbundel van jou is en je het intensief kunt gebruiken. Je kan de bundel na je examen altijd nog aan iemand anders geven of doorverkopen. De nieuwprijs ligt ongeveer rond de 15 euro. Als je meerdere exemplaren koopt, krijg je soms korting.

Je kunt natuurlijk ook een bundel:

  • Lenen bij de bibliotheek. Deze examenbundels zijn vaak een paar jaar oud, maar meestal nog steeds bruikbaar. Twijfel je of een examenbundel nog bruikbaar is? Vraag het dan na bij je docent.
  • Lenen van een vriend of kennis.
  • Tweedehands aanschaffen. Deze bundels zijn meestal een paar euro goedkoper dan een nieuw exemplaar. Let wel goed op van welk examenjaar de bundel is.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Eindexamen voortgezet onderwijs