Werk en studie combineren? Kies voor een BBL-opleiding!  

Geplaatst door Fatima Jilali op 15 maart 2023
Vóór 1 april 2023 moet je je inschrijven voor een mbo-opleiding. Weet je al welke richting je op wilt maar twijfel je nog tussen een BOL- of BBL-opleiding? In dit artikel zet OCO de vijf voordelen van de beroepsbegeleidende leerweg voor jou op een rij!

Het verschil tussen BOL en BBL

Het mbo biedt twee soorten opleidingen aan: een BOL-opleiding en een BBL-opleiding. BOL staat voor beroepsopleidende leerweg en BBL voor beroepsbegeleidende leerweg.

Bij een BOL-opleiding ga je naar school om je mbo-diploma te behalen. Je krijgt theorie en huiswerk en loopt vaak een (onbetaalde) stage. Bij een BBL-opleiding werk je drie à vier dagen per week en ga je één dag naar school. Je ondertekent een arbeidsovereenkomst en hebt recht op salaris. De hoogte hiervan is afhankelijk van de cao van het bedrijf waar je werkt. Omdat je salaris ontvangt, heb je geen recht op studiefinanciering en het studentenreisproduct. De gemiddelde leeftijd van de studenten ligt bij BBL-opleidingen iets hoger dan bij BOL-opleidingen.

Meer informatie over BOL en BBL staat in: ‘Wat is het verschil tussen BOL en BBL?’

De meeste mbo-opleidingen bieden zowel de BOL- als de BBL-variant aan. Maar controleer dit altijd bij de opleiding zelf!

De vijf voordelen van een BBL-opleiding

Twijfel je tussen een BOL- of BBL-opleiding? Houd er dan rekening mee dat een BBL-opleiding over het algemeen uitdagend is. Je combineert werken en leren en past de theorie die je op school krijgt toe in de praktijk. Ook maak je vaak lange dagen. Ga je deze uitdaging aan? Dan biedt BBL ook een aantal voordelen:

  • Je ontvangt gelijk salaris.
  • Je doet veel werkervaring op en bouwt een netwerk op, dit kan na je studie van pas komen.
  • Na je diploma vind je waarschijnlijk snel werk: in 2020 had 87,6 procent van de afgestudeerde BBL-studenten direct werk ten opzichte van 67,5 procent van de BOL-studenten (Bron: OCW in Cijfers).
  • BBL-studenten ontvangen na hun diploma vaak een hoger salaris omdat ze al werkervaring hebben.
  • Sommige studenten krijgen een (vaste) baan aangeboden bij het bedrijf waar ze tijdens hun studie hebben gewerkt.

Welke BBL-opleidingen geven de beste baankansen?

Of je snel werk vindt na het behalen van je diploma hangt onder andere af van de sector waarin je bent afgestudeerd. Over het algemeen is er veel werk in de technische sector en de zorg. Maar de baankansen verschillen per opleiding. Houd hier daarom altijd rekening mee bij je studiekeuze.

Tien BBL-opleidingen met een goede baankans in 2023 zijn: 

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog