Vavo staat voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Deze opleiding is gericht op het behalen van een mavo, havo of vwo-diploma (art. 1.2.1 lid 1 WEB). Het vavo is in principe bedoeld voor volwassenen (art. 8.1.1d lid 1 WEB). Je kan een volledige opleiding volgen of enkele vakken, afhankelijk van de schoolexamens die je al hebt gehaald.
Het voortgezet onderwijs bereidt leerlingen voor op het (hoger) beroepsonderwijs of de universiteit (art. 7, 8 en 9 WVO). Het niveau dat je volgt op het vavo bepaalt welke vervolgstudie je kan volgen. Het ROC ken je van de beroepsopleidingen in het mbo. Het ROC kan een vavo-opleiding aanbieden (art. 7.3.1 lid 1 onder a WEB). Niet alle ROC’s bieden dit aan.
Het vavo kent een breed aanbod aan onderwijstrajecten en kan soms uitkomst bieden aan leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die:
Soms kan je ook naar het vavo als je nog geen 18 jaar bent. Er zijn twee mogelijkheden. Je kan naar het vavo:
Meer over deze twee uitzonderingen lees je in het artikel Kan ik naar vavo om een vmbo, havo of vwo-diploma te halen?.
Voor een vavo-opleiding betaal je lesgeld als je:
Voor het studiejaar 2020-2021 is het lesgeld €1.202.
Voor een vavo-opleiding betaal je lesgeld als je:
Als je wordt uitbesteed door de VO-school, dan krijgt de VO-school nog steeds subsidie voor je. Een deel van deze subsidie gaat naar het ROC. Vanwege de subsidie betaal je zelf geen les- of cursusgeld.
Als je je als 17-jarige zelf hebt aangemeld bij het vavo, dan is het onderwijs voor dat gehele studiejaar gratis. Het ROC ontvangt subsidie voor je. Je betaalt geen les- of cursusgeld. Let op: als je jezelf als 17-jarige inschrijft bij het vavo heb je dat schooljaar geen kosten. Het schooljaar daarna wél, tenzij je je diploma al hebt gehaald.
Het maakt voor de kosten niet uit of je voltijd- of deeltijdstudent bent. Zorg er wél voor dat je wordt uitbesteed door een VO-school of zelf op tijd aanmeld voor de opleiding.
Scholen in het volwassenenonderwijs zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs. De Onderwijsinspectie bekijkt ieder jaar of een school of instelling voldoende kwaliteit levert. De Onderwijsinspectie moedigt scholen ook aan om de beste kwaliteit te bieden.