Door de uitbesteding kan een scholier op een andere school de gelegenheid krijgen alsnog een startkwalificatie te halen. Dat kan een andere school voor voortgezet onderwijs zijn of een school voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). De scholier blijft tijdens de uitbesteding ingeschreven bij de eigen school.
Niet iedere scholier wordt zomaar uitbesteed. Een scholier kan worden uitbesteed (art. 2 lid 1 Besluit Samenwerking VO-BVE):
Als naar het oordeel van het schoolbestuur zonder gerichte ondersteuning een vergrote kans bestaat dat de scholier het onderwijs verlaat zonder ten minste een diploma van een basisberoepsopleiding. Bijvoorbeeld scholieren die zijn gezakt voor het examen en daardoor een heel examenjaar opnieuw moeten volgen.
Om scholieren meer kansen te geven om vervolgonderwijs met gunstig resultaat te volgen. Bijvoorbeeld scholieren die een havo-diploma willen stapelen, maar wel behoefte hebben aan een meer volwassen omgeving.
Om beschikbare onderwijsvoorzieningen onderling beter te benutten. Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke klassen inrichten voor vakken die door weinig scholieren worden gevolgd, de eigen school bepaalde lesstof niet kan aanbieden, er op de andere school extra begeleiding mogelijk is.
Normaal gesproken is vavo bedoeld voor scholieren van 18 jaar, maar dankzij de Rutte-regeling kunnen ook scholieren van 16 of 17 jaar worden uitbesteed aan het vavo. Dit is vastgelegd in artikel 25a WVO en uitgewerkt in het Besluit samenwerking VO-BVE uit 2006. Dit besluit wordt ook wel de Rutte-regeling genoemd.
De overwegingen om de regeling in te voeren zijn terug te lezen in de memorie van toelichting (30 068) die opent met:
Als een scholier wordt ‘uitbesteed’ aan een andere school blijft deze op de eigen school ingeschreven. De scholen sluiten daarbij een samenwerkingsovereenkomst. In deze overeenkomst liggen afspraken vast hoe de scholen contact houden over de uitbestede scholier en over de verdeling van het onderwijsgeld dat voor de scholier wordt verkregen.
Het vavo is bedoeld als tweede kans onderwijs voor volwassen om alsnog een diploma voor vmbo-t, havo of vwo te halen. Op sommige scholen kan dit in deeltijd of in de avonduren, waardoor de opleiding kan worden gecombineerd met een baan. Het vavo valt onder de wetgeving voor het mbo, omdat dit onderwijs wordt aangeboden door het ROC.