Kan ik naar vavo om een vmbo, havo of vwo diploma te behalen?

Geplaatst door OCO op 3 mei 2022
Als je achttien jaar bent kan je naar het vavo (volwassenenonderwijs) om je vmbo-t-, havo- of vwo-diploma te halen. Soms ben je ook toelaatbaar als je zestien of zeventien jaar bent. Je wordt dan uitbesteed door je VO-school of doorverwezen door de gemeente. Op het vavo volg je een compleet vakkenpakket of slechts een paar losse vakken, die nodig zijn om je diploma te halen. De meeste vavo-opleidingen plannen voor toelating eerst een intake-gesprek in, zoals het Joke Smit College in Amsterdam.

Kan ik naar het vavo om een vmbo-t, havo of vwo diploma te halen?

Je kunt naar het vavo om een vmbo-t, – havo- of vwo-diploma te halen als je:

 • minimaal achttien jaar bent of;
 • zestien of zeventien bent en wordt uitbesteed door de VO-school waar je staat ingeschreven (dit kan via de Rutte-regeling) of;
 • op 1 augustus zeventien jaar bent, geen diploma hebt en niet staat ingeschreven op een VO-school. De gemeente verwijst je dan door.

Meer informatie over uitbesteding en de kosten en tegemoetkomingen in het vavo staat in: ‘Wat is het vavo?’.

Waarom naar het vavo?

Sommige leerlingen gaan naar het vavo als ze gezakt zijn voor het eindexamen en alleen de onvoldoende vakken willen overdoen. Maar er zijn ook leerlingen die naar het vavo gaan om daar hun vmbo-t- of havo- diploma in één jaar te halen, in plaats van in twee jaar. Het vavo kan ook geschikt zijn voor leerlingen die:

 • zich niet meer thuis voelen in het jeugdonderwijs;
 • een (deel)diploma nodig hebben voor het vervolgonderwijs, bijvoorbeeld biologie en natuurkunde voor de opleiding geneeskunde;
 • door ziekte of problemen vertraging hebben opgelopen;
 • één of meer vakken willen opfrissen;
 • met goede cijfers geslaagd zijn voor het havo en daarna vwo-5 en vwo-6 in één jaar willen volgen.

Hoe meld ik mij aan?

Als je op 1 augustus achttien jaar of ouder bent, kun je je direct inschrijven voor een vavo-opleiding. Gebruik hiervoor het (digitale) inschrijfformulier van de opleiding. Houd er rekening mee dat er wordt gevraagd naar:

 • burgerservicenummer: dit staat op je paspoort of identiteitskaart;
 • kopie van je paspoort of identiteitskaart (voor- en achterzijde) en diploma(‘s);
 • gegevens van je vooropleiding(en) en leerwerkbedrijf (bij BBL-opleiding);

Word je uitbesteed door je VO-school? Dan heb je naast bovenstaande gegevens ook een akkoordverklaring (vo-verklaring) van je VO-school nodig.

Intake-gesprek

Sommige vavo-opleidingen plannen voor toelating eerst een intake-gesprek in. Dit is toegestaan. Je ontvangt dan per brief een uitnodiging. Tijdens dit gesprek onderzoekt de opleiding of je geschikt bent voor de vavo-opleiding en of je een volledig vakkenpakket gaat volgen of slechts één of meerdere vakken. Soms wordt er gevraagd om documenten mee te nemen, zoals je recente cijferlijst of je paspoort. Zorg dat je deze documenten niet vergeet.

Vavo-opleidingen in Amsterdam

In Amsterdam en omstreken bieden verschillende ROC’s, mbo-instellingen en particuliere scholen vavo-opleidingen aan, waaronder:

 • Joke Smit College in Amsterdam
 • Nova College in Amstelveen, Haarlem en Hoofddorp

Joke Smit College

Op de website van het Joke Smit College staat dat zeventienjarigen en in incidentele gevallen zestienjarigen in aanmerking komen voor uitbesteding. De VO-school moet dan eerst een aanbeveling doen waarin staat waarom jouw schoolloopbaan beter kan worden voortgezet in het volwassenenonderwijs. Daarna krijg je een intake-gesprek om te bekijken of je geschikt bent voor het vavo.

Ben je jonger dan achttien jaar, gezakt voor het eindexamen en moet je meer dan drie vakken overnieuw doen? Dan is de kans klein dat je wordt toegelaten op het Joke Smit College. In dit geval adviseert het Joke Smit college dat je het schooljaar overnieuw doet in het reguliere onderwijs.

Nova College

Bij het Nova College meld je je online aan voor de vavo-opleiding. Ook als je zestien of zeventien jaar bent en wordt uitbesteed door de VO-school. In dat laatste geval meldt de docent jou tegelijkertijd aan via het Decanenportal.

Na aanmelding bekijkt het Nova College of je toelaatbaar bent. Is dit het geval, dan plan je zelf een intake-gesprek in met de opleiding. Tijdens dit gesprek worden onder andere het studietempo en de vakken die je gaat volgen besproken.

Ben je op zoek naar een vavo-opleiding bij jou in de buurt? Kijk dan op vavoscholen.nl voor een overzicht.

Meer artikelen over Eindexamen voortgezet onderwijs