Een vavo-opleiding is voor jou geschikt als je geen volledig vakkenpakket meer hoeft te volgen om een diploma te halen. Bijvoorbeeld omdat:
Op het vavo hoef je alleen de examenvakken opnieuw te volgen die je niet hebt gehaald. Vavo is ook aantrekkelijk voor leerlingen die een diploma vmbo-tl of havo in één jaar in plaats van twee jaar willen halen. Dit zijn meestal leerlingen die al bijna 18 jaar zijn en zo snel mogelijk een diploma willen halen.
Vavo is de afkorting van volwassenenonderwijs. De belangrijkste voorwaarde is leeftijd. Als je je wilt aanmelden voor vavo, dan moet je per 1 augustus 18 jaar of ouder zijn. Ben je ouder dan 18? Dan kun je je direct aanmelden voor een vavo-opleiding.
Gebruik het (digitale) inschrijfformulier van de opleiding. Houd er rekening mee dat er wordt gevraagd naar:
Sommige vavo-opleidingen plannen eerst een intake-gesprek in. Dit is toegestaan. Je ontvangt dan per brief een uitnodiging voor het intake-gesprek. Tijdens dit gesprek wordt onderzocht of je tot de vavo-opleiding wordt toegelaten. Er worden dan gekeken of je een volledig vakkenpakket gaat volgen of één of meerdere vakken. Soms wordt er gevraagd om documenten mee te nemen, zoals je recente cijferlijst of je paspoort. Zorg dat je deze documenten niet vergeet.
Soms kan je ook naar het vavo als je nog geen 18 jaar bent. Er zijn twee mogelijkheden.
Ook leerlingen van 16 en 17 jaar kunnen aan een vavo-opleiding beginnen. De school kan een leerling uitbesteden aan het vavo. Deze samenwerking heet de Rutte-regeling.
De VO-school kan je uitbesteden als de kans om een diploma te halen groter wordt. Soms besteedt een school liever niet uit. Daar kan je als leerling niets tegen doen. Een vo-school mag een leerling alleen niet uitschrijven, voordat de leerling op een andere school ingeschreven is (art. 27 lid 1 WVO). Dit betekent dat je het volgende jaar op je eigen school blijft. Als je wel wordt uitbesteed, dan blijf je ingeschreven bij je eigen school. Je volgt je lessen op het ROC die het vavo verzorgt.
Uitbesteding is meestal mogelijk als:
Vraag aan je decaan of coördinator van je huidige school of jij uitbesteed mag worden aan het vavo. Alleen jouw school beslist hierover. Vervolgens wordt er een uitbestedingsovereenkomst opgesteld. Je hebt dus toestemming nodig van jouw school.
Jongeren tot 18 jaar moeten naar school vanwege de leerplicht. Daarom kan iedereen zich zelf aanmelden bij een vavo-opleiding om te voldoen aan de leerplicht. Het maakt niet of je al een diploma op zak hebt. Voorwaarde is wel dat je op 1 augustus 17 jaar bent. Ook als de VO-school je niet wil uitbesteden, dan kan je hiervan gebruik maken. De vavo maakt wel een beoordeling of een leerling toelaatbaar is.
Je kan je meteen inschrijven bij het vavo als:
Soms is het vavo een uitkomst om alsnog een diploma te halen. Hou er wel rekening mee dat je als 16- of 17-jarige meestal alleen kan instromen als je over een overgangsbewijs van de bovenbouw beschikt (naar examenjaar vmbo-t, vierde jaar havo, vijfde jaar vwo).