De overstap van mbo naar hbo? Tips ter voorbereiding!

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 14 december 2023
Maak je de overstap van het mbo naar het hbo? Bereid je dan voor op je nieuwe opleiding. Geef je bijvoorbeeld op voor de introductieweek of een summer school, zodat je kennis maakt met nieuwe medestudenten en de hogeschool. Of sluit je aan bij een studentencommunity om je netwerk uit te breiden. Ben je onzeker over je Nederlandse taal-en schrijfvaardigheid? Volg dan tijdens je eerste studiejaar een gratis cursus. Als je extra ondersteuning nodig hebt, bijvoorbeeld voor ADHD of dyslexie, vraag je bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een ‘soft landingsgesprek’ aan.

Overstap van mbo naar hbo: een goede voorbereiding

Je hebt je mbo-4 opleiding succesvol afgerond en maakt de overstap naar het hbo. Deze overstap is voor veel studenten groot, omdat het tempo op het hbo hoger ligt en de opleiding meer zelfstandigheid vraagt van de student. Daarom kan een goede voorbereiding met informatie over de opleiding jou helpen.

Geef je bijvoorbeeld op voor een introductieweek of een summer school, waarbij je andere eerstejaarsstudenten ontmoet en kennismaakt met de opleiding. En bezoek daarnaast verschillende websites met informatie voor aankomende eerstejaarsstudenten.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende programma’s, evenementen en websites die hogescholen in Amsterdam aanbieden aan eerstejaarsstudenten.

Programma’s

  • De Hogeschool van Amsterdam (HvA) organiseert jaarlijks ‘Tune-in’. Dit is een introductie- en informatieprogramma voor aankomende eerstegeneratiestudenten van de HvA. Meer hierover lees je in: ‘Deze programma’s bereiden eerstegeneratiestudenten voor op het hoger onderwijs’.
  • Hogeschool InHolland organiseert een Summer schoolvoor aankomende studenten van de opleidingen Accountancy, Business Studies en Finance & Control. Dit driedaagse programma bestaat uit een kennismaking met (eigen) leerstijlen en aandacht voor reken- en taalvaardigheden.

Introductieweek

  • Bij InHolland Amsterdam/Diemen organiseren studenten de introductieweek. Na je inschrijving bij een opleiding aan deze hogeschool ontvang je een uitnodiging voor deze introweek via de MyStart-app van de hogeschool.

Informatieve websites

  • Hva: Sterk van start. Op deze overzichtspagina vind je praktische informatie over bijvoorbeeld de introweek en welke boeken je moet kopen voor je opleiding. Daarnaast vind je er handige studietips;
  • Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) heeft een overzichtspagina met informatie voor eerstejaarsstudenten, waaronder informatie over inschrijving en het openingsfeest VERS.

Overstap mbo naar hbo: coachingcommunity Hogeschool InHolland

Hogeschool InHolland organiseert coaching voor studenten, waarin thuisgevoel, veerkracht en levensverhalen centraal staan. Onder begeleiding van ouderejaarsstudenten delen studenten in communities of individueel (afhankelijk van de locatie) hun levensverhalen en gaan ze met elkaar in gesprek over thema’s die belangrijk zijn in hun leven. Daarnaast leren zij welke hulpbronnen er zijn en hoe ze die kunnen inschakelen om zo hun eigen doelen binnen de opleiding te behalen.

Meer informatie over dit coachingstraject vind je in dit filmpje van Students4Students. Students4Students is een campagne waarin studenten en docenten initiatieven bedenken voor inclusief onderwijs en gelijke kansen in het hoger onderwijs.

Onzeker over je taal- en schrijfvaardigheden Nederlands? Volg een cursus!

Om je Nederlandse taal- en schrijfvaardigheid te verbeteren kun je aan de HvA verschillende taal- en schrijfcursussen volgen. Doe bijvoorbeeld de gratis online schrijfcursus: ‘Beter schrijven in het hoger onderwijs’van de HvA en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Of volg een online training voor Nederlandse spelling en grammatica: het ’taaluniversum’. Het gratis taalspreekuurbiedt studenten individuele ondersteuning op het gebied van de Nederlandse en Engelse taal.

Op de hogeschool InHolland moet je het eerste studiejaar een reken- en taaltoets maken. Bereid je hierop voor met de hierboven genoemde Summer School.

Meer informatie over gratis cursussen vind je in: ‘Taal-en schrijfcursussen Nederlands op de hogeschool’

Overstap van mbo naar hbo met een functiebeperking: ‘soft landinggesprek’ HvA

Heb je een hulmiddel nodig omdat je bijvoorbeeld ADHD, dyslexie of een functiebeperking hebt? Vraag dan voorafgaand aan je studie bij de HvA een ‘soft landinggesprek’ aan. Bij een soft landinggesprek bespreek je samen met een docent van de opleiding en de studentendecaan welke voorzieningen jij nodig hebt en of de HvA die kan bieden. Zo weet je van tevoren zeker welke hulp en ondersteuning je kunt verwachten en hoe je dit moet regelen.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Overstap van mbo naar hbo