Geen ov voor mbo

Geplaatst door OCO op 28 juli 2008

Mbo’ers van 16 en 17 jaar krijgen geen ov-jaarkaart. De staatssecretarissen Huizinga (Verkeer) en Van Bijsterveldt (Onderwijs) hebben besloten dat het teveel geld kost om hen allemaal zo’n kaart te geven. Een ov-jaarkaart voor alle mbo’ers kost 110 miljoen euro. Als alle leerlingen 70 procent korting zouden krijgen op hun reiskosten, zou dat de overheid 60 miljoen euro kosten.

Naast de te hoge kosten is zo’n kaart invoeren ook ingewikkeld, vinden de politici. Ze zeggen dat het lastig is om vast te stellen wie er wanneer in aanmerking komt voor een ov-kaart. Mbo’ers onder de achttien krijgen trouwens ook geen studiefinanciering. De ov-jaarkaart is niet gratis, studenten met een studiebeurs worden gekort om de ov-jaarkaart te betalen.

Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is kwaad om de beslissing. Ze vinden het oneerlijk dat hbo’ers wel een ov-jaarkaart krijgen en mbo’ers niet. Mbo’ers worden zo gedwongen om een opleiding in de buurt te kiezen. Het JOB voerde vorige maand nog actie op het Binnenhof voor de ov-jaarkaart voor mbo’ers.

Meer artikelen over Blog