Recht op een studentenreisproduct in mbo? (OV-jaarkaart)

Geplaatst door Kaja Sariwating op 14 september 2021
Het studentenreisproduct is een OV-jaarkaart waarmee studenten doordeweeks of in het weekend gratis kunnen reizen. Ook studenten jonger dan achttien jaar kunnen de OV-jaarkaart aanvragen. Je vraagt een studentenreisproduct aan via DUO. Als je geen recht meer hebt op het studentenreisproduct, moet je het zelf binnen tien dagen stopzetten. Doe je dit niet, dan betaal je voor het studentenreisproduct. Let op: de kosten kunnen hoog oplopen!

Recht op studentenreisproduct in mbo?

Ga je een mbo BOL-opleiding volgen en ben je achttien jaar of ouder? Dan kom je in aanmerking voor studiefinanciering . Ook kun je het studentenreisproduct aanvragen. Hiermee reis je gratis met het openbaar vervoer. Ben je nog geen achttien? Dan heb je alleen recht op het studentenreisproduct (art. 2.3 lid 1 onder a Wet studiefinanciering 2000). Ga je een BBL-opleiding volgen? Dan heb je geen recht op studiefinanciering en het studentenreisproduct.

Weekkaart of weekendkaart?

Je vraagt een studentenreisproduct aan via DUO. Je kunt kiezen uit een weekreisrecht of weekendreisrecht (art. 3.26 lid 2 Wet studiefinanciering 2000). Met een weekreisrecht reis je doordeweeks gratis en in het weekend met korting. Je krijgt 40% korting voor de trein en 34% korting voor de bus, metro, tram of waterbus. Met een weekendreisrecht is dit precies andersom: je reist in het weekend gratis en doordeweeks met korting.

Je mag maximaal twee keer per jaar, met uitzondering van de zomerperiode, wisselen van weekkaart naar weekendkaart.

Studentenreisproduct aanvragen

Wil je een studentenreisproduct aanvragen? Volg dan onderstaande stappen:

  1. Vraag het studentenreisproduct aan bij DUO;
  2. Koppel het studentenreisproduct aan je OV-chipkaart. Dit kan via www.studentenreisproduct.nl;
  3. Ga naar een OV ophaalautomaat en zet je reisproduct op je OV-chipkaart. Je vindt deze ophaalautomaten op stations en in winkels.

Staat je reisproduct op je OV-chipkaart? Dan reis je vanaf dat moment gratis met het openbaar vervoer.

Mbo en studentenreisproduct: lening of gift?

Doe je een opleiding mbo niveau 1 of 2? Dan is het studentenreisproduct altijd een gift. Je hebt recht op het studentenreisproduct zolang je staat ingeschreven op een opleiding van dit niveau.

Bij alle andere opleidingsniveaus is het reisproduct eerst een lening. Bovendien heb je maximaal zeven jaar recht op het studentenreisproduct. Pas als je je diploma haalt wordt de lening omgezet in een gift. Daarom heet dit ook wel een prestatiebeurs. Als je je diploma niet binnen tien jaar haalt, betaal je de kosten voor het studentenreisproduct terug.

De 1-februariregeling

Zit je in het eerste jaar van je mbo-opleiding niveau 3 of 4? En wil je stoppen met je opleiding? Schrijf je dan uiterlijk vóór 1 februari uit. Dan hoef je namelijk je studiebeurs en reisproduct niet terug te betalen. Dit heet ook wel de 1-februariregeling. De maanden die je tot februari hebt ontvangen, tellen wel mee als verbruikte maanden studiefinanciering. Stop je na 1 februari? Dan betaal je de beurs en het reisproduct terug.

Je vraagt de 1-februariregeling aan bij DUO. Let op: je mag maar één keer gebruik maken van deze regeling.

Wanneer studentenreisproduct stopzetten?

Heb je geen recht meer op je studentenreisproduct, omdat je bijvoorbeeld stopt met je opleiding mbo? Dan moet je het studentenreisproduct zelf binnen tien dagen stopzetten (art. 3.27 lid 1 Wet studiefinanciering 2000). Dat gebeurt namelijk niet automatisch. Zet je je studentenreisproduct te laat stop, dan kost je dat € 75,- euro voor de eerste twee weken. Voor de twee weken daarna zijn de kosten weer € 75,- euro. Daarna betaal je voor iedere twee weken €150,-.

Zet je studentenreisproduct stop als:

  • Je stopt of klaar bent met je opleiding;
  • Je een opleiding gaat doen waarvoor je geen studiefinanciering krijgt;
  • Je studiefinanciering wordt stopgezet;
  • Je in het buitenland gaat studeren;
  • Je al zeven jaar een studentenreisproduct hebt gehad.

Je kunt je reisproduct ook tijdelijk stopzetten als je twijfelt over je huidige opleiding. Zo bewaar je je reisrecht en voorkom je terugbetaling.

Je beëindigt je studentenreisproduct bij een OV ophaalautomaat. Meer informatie hierover staat op de website van DUO.

Gerelateerde onderwerpen