Heb ik recht op een studentenreisproduct? (OV-jaarkaart)

Geplaatst door Kaja Sariwating op 19 februari 2019
Het studentenreisproduct is een OV-jaarkaart waarmee je kan reizen naar school of je stageplek. Ook studenten jonger dan 18 jaar ontvangen deze OV-jaarkaart. Als je je opleiding niet afmaakt, dan betaal je na jouw studie voor deze OV-jaarkaart.

Studentenreisproduct

Als je 18 jaar bent kom je in aanmerking voor studiefinanciering. Ga je een BOL-opleiding volgen? Dan kun je ook het studentenreisproduct aanvragen. Ook als je nog geen 18 bent (art. 2.3 lid 1 onder a Wet studiefinanciering 2000). Met een studentenreisproduct kan je gratis reizen met het openbaar vervoer.

Weekkaart of weekendkaart, keuze student

Je kan gratis reizen met het openbaar vervoer als jouw reisproduct is geladen op een OV-chipkaart (art. 3.26 lid 1 Wet studiefinanciering 2000). Je vraagt een studentenreisproduct aan via DUO. Je kunt kiezen uit een weekreisrecht of weekendreisrecht (art. 3.26 lid 2 Wet studiefinanciering 2000). Zo heb je ook recht op korting als je niet gratis reist. Je krijgt als student 40% korting op een treinkaart en 34% korting op de bus, metro, tram of waterbus. Na het aanvragen van je studentenreisproduct bij DUO moet je je reisproduct nog aan je OV-chipkaart koppelen. Dit kan via www.studentenreisproduct.nl. Daarna kun je het bij een ophaalautomaat op je OV-chipkaart zetten. Je kan ook wisselen van reisproduct. Zo mag je maximaal twee keer per jaar, met uitzondering van de zomerperiode, wisselen van weekkaart naar weekendkaart.

Duur van het reisrecht

MBO niveau 1 en 2

Je krijgt het reisproduct zolang je staat ingeschreven op dit niveau.

MBO niveau 3 en 4

Je hebt maximaal 7 jaar recht op het studentenreisproduct.

Gift en boete

Doe je een opleiding op niveau 1 of 2, dan is reizen altijd gratis. Bij andere niveaus wordt het studentenreisproduct alleen een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt. Dit betekent dat je achteraf kosten hebt als je je opleiding niet afmaakt.

De 1-februariregeling

Als je je uitschrijft voor 1 februari hoef je het reisproduct niet terug te betalen. Je mag echter maar één keer gebruik maken van de 1-februariregeling op het mbo. Ook als je twijfelt of je verder wil gaan met je huidige studie of kiest voor een andere studie, kan je het reisproduct tijdelijk stopzetten om je reisrecht te bewaren en terugbetaling te voorkomen. Stop je in het eerste schooljaar alsnog na 1 februari, dan kun je er rekening mee houden dat je de prestatiebeurs moet terugbetalen.

Wanneer stopzetten?

Als je geen recht meer hebt op je studentenreisproduct, moet je het zelf binnen 10 dagen stopzetten (art. 3.27 lid 1 Wet studiefinanciering 2000). Dat gebeurt dus niet automatisch. Zet je je studentenreisproduct te laat stop, dan kost je dat € 75,- euro voor de eerste twee weken. Voor de twee weken daarna zijn de kosten weer € 75,- euro. Daarna betaal je voor iedere twee weken €150,-.

Zet je studentenreisproduct stop als:

  • je stopt of klaar bent met je opleiding
  • je een opleiding gaat doen waarvoor je geen studiefinanciering krijgt
  • je studiefinanciering wordt stopgezet
  • je in het buitenland gaat studeren
  • je al 7 jaar een studentenreisproduct hebt gehad