Lifecoaching en huiswerkbegeleiding bij Studiezalen

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 30 september 2020
Stichting Studiezalen richt zich op huiswerkondersteuning, lifecoaching en talentontwikkeling voor leerlingen van de basisschool, het voortgezet onderwijs en studenten. Het doel is dat deze leerlingen zich in hun eigen tempo veilig kunnen ontwikkelen en hun zelfvertrouwen vergroten. Hiervoor zetten tientallen pedagogen, docenten en mensen uit het bedrijfsleven zich dagelijks in, op 29 locaties in Amsterdam en Zaandam. U kunt uw kind aanmelden voor een plek bij Studiezalen. Houd wel rekening met een wachtlijst.

Voor wie?

Stichting Studiezalen is in 2011 opgericht door Abdelhamid Idrissi (Amsterdammer van het jaar 2018). Studiezalen richt zich op huiswerkondersteuning, lifecoaching en talentontwikkeling voor kinderen in groepen 6, 7 en 8 van de basisschool, het voortgezet onderwijs en studenten. De studiezalen bevinden zich in buurten waar veel kinderen in kwetsbare gezinnen opgroeien. Er zijn in totaal 29 locaties, in Amsterdam Noord, Oost, Nieuw-West, Zuidoost en Zaandam. De leerlingen werken klassikaal, in kleine groepjes of zelfstandig, onder begeleiding van een pedagoog en een docent.

Het doel van Studiezalen is dat leerlingen zich in alle rust en in hun eigen tempo veilig kunnen ontwikkelen en hun zelfvertrouwen vergroten. Omdat ieder kind anders is en op verschillende vlakken begeleiding nodig heeft biedt Studiezalen maatwerk. Tijdens een intakegesprek tussen het kind, de ouder(s) en de pedagoog wordt de hulpvraag in kaart gebracht, zoals: begeleiding bij huiswerk, problemen thuis en/of pesten in de klas.

Huiswerkondersteuning

De meeste ouders melden hun kind aan bij Studiezalen voor huiswerkondersteuning. Vaak komen deze kinderen uit grote gezinnen die klein behuisd zijn. Hierdoor is het niet altijd mogelijk is om in alle rust huiswerk te maken en te studeren. Ook kan er sprake zijn van andere problematiek waardoor thuis studeren niet goed mogelijk is. In een studiezaal kan dit wel. Hier staan ruime tafels en een kopje thee klaar, er zijn (woorden)boeken aanwezig en docenten kunnen de kinderen inhoudelijk met hun schoolwerk helpen.

Lifecoaching

Naast huiswerkondersteuning biedt Studiezalen ‘lifecoaching’. Een lifecoach is een pedagoog die kinderen helpt en begeleidt bij problemen en levensvragen. Dit kan gaan om praktische vragen, zoals: ‘Hoe weet ik welk profiel – bijvoorbeeld Cultuur & Maatschappij of Natuur & Gezondheid – het best bij mij past?’ Of: ‘Hoe bereid ik mij voor op de Eindtoets?’ Maar een lifecoach helpt een kind ook bij sociale problemen: ‘Ik heb weinig vrienden, daardoor voel ik mij eenzaam’. Of: ‘Ik heb geen klik met mijn leerkracht, daarom vind ik het niet fijn op school.’ Tegelijkertijd helpt de lifecoach kinderen hun verborgen talenten ontdekken en hun zelfvertrouwen vergroten.

PestLifecoach

Studiezalen is sinds het schooljaar 2016-2017 ook gestart met het initiatief ‘PestLifecoach’. Het doel van PestLifecoach is om pesten, waaronder chantage, kleineren, intimideren, cyberpesten, sexting en grooming, bespreekbaar te maken en tegen te gaan. Een pestlifecoach gaat in gesprek met het kind dat gepest wordt en diens ouders en helpt het kind weerbaarder maken door lifecoachtrajecten en weerbaarheidstrainingen. Tijdens zo’n training leert een kind bijvoorbeeld hoe het voor zichzelf kan opkomen en hoe het op school hulp kan inschakelen.

OBA in Osdorp: studiezaal voor studenten

Sinds kort kunnen studenten, die ingeschreven staan bij Studiezalen, iedere avond van 17:00 tot 00:00 gebruik maken van een studiezaal in de OBA Osdorp. Hier kunnen zij in alle rust studeren en gebruik maken van het grote aanbod aan (studie)boeken. Informeer bij Studiezalen naar de mogelijkheid om hiervan gebruik te maken.

Aanmelden

Wilt u uw kind aanmelden voor Studiezalen? Dat kan op de website studiezalen.com. Na aanmelding neemt Studiezalen contact met u op voor het inplannen van een intakegesprek. Houd wel rekening met een wachtlijst.

De kosten bedragen eenmalig  €10,- voor een heel schooljaar. Indien het kind een stadspas heeft is deelname gratis.

In dit overzicht van Studiezalen vindt u de locaties en openingstijden per stadsdeel.

Gerelateerde onderwerpen