Nieuw gebouw en ‘brede’ beroepsopleiding voor Calvijn in Nieuw-West

Geplaatst door OCO op 13 maart 2007

In de strijd tegen de jeugdwerkloosheid wordt de vmbo-beroepsopleiding Calvijn in Nieuw-West omgevormd tot de eerste ‘brede’ beroepsopleiding van Nederland.

Dit houdt in dat de opleiding bij wijze van experiment ook middelbaar beroepsonderwijs (mbo) mag aanbieden. Dit maakte de school gisteren bekend tijdens de presentatie van vijf projecten die de jeugdwerkloosheid in Nieuw-West aanpakken.

Het Calvijncollege krijgt een nieuw gebouw met een zogenoemde campus, die leren, werken en recreatie onder één dak brengt. Daarmee moet de schooluitval van vmbo’ers, in sommige wijken tegen de vijftig procent, worden teruggedrongen.

Vmbo-scholen mochten tot nu toe niet zomaar voor hogere diploma’s opleiden. Leerlingen op het Calvijncollege kunnen straks mbo niveau 1 en 2 volgen. Pas met een mbo-diploma heeft een leerling een ‘startkwalificatie’ die uitzicht biedt op een behoorlijke baan.

Het Nova College in Geuzenveld, een vmbo-opleiding, gaat leerlingen in het examenjaar intensief persoonlijk begeleiden. De school biedt ook drie minibedrijfjes aan, die scholieren klaarstomen voor zelfstandig ondernemerschap.

Net als veel vmbo-scholen kampt het Nova College met het probleem dat veel vmbo-leerlingen stoppen met onderwijs en niet de stap maken naar een mbo-opleiding. ‘Risicoleerlingen’ krijgen vanaf dit schooljaar een persoonlijke coach toegewezen.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog