Keuzestress? Vijf tips voor het kiezen van een beroepsopleiding in het mbo

Geplaatst door OCO op 24 december 2018
Twijfel je over welke (beroeps)opleiding je wilt volgen na het behalen van je vmbo-diploma? Je bent niet de enige! Elk jaar staan vele jongeren voor dezelfde keuze. En het kiezen van een opleiding kan lastig zijn, omdat er heel veel opleidingen zijn en je misschien ook nog niet precies weet wat bij je past. De volgende vijf tips helpen jou met het maken van je keuze!

Tip 1. Doe een studiekeuzetest

Het maken van een studiekeuzetest helpt bij het op een rijtje zetten van jouw interesses. Ook laat het zien welke beroepsopleidingen en beroepen daar bij passen. Benieuwd welke kwaliteiten en voorkeuren er bij jou uit de test komen? Via KiesMBO kan je gratis een studiekeuzetest invullen. Het invullen kost maar één minuut!

Tip 2. Bezoek open dagen

Een goede manier om een opleiding te leren kennen is het bezoeken van de open dagen. Tijdens deze open dagen kun je spreken met docenten en leerlingen van de opleiding. Zo krijg je een goed beeld van wat de opleiding inhoudt en kan je al je vragen stellen.

Zo kan je vragen:

  • hoeveel lesuren je hebt binnen de opleiding
  • welke vakken je allemaal gaat volgen
  • welke beroepen je er vervolgens mee kunt doen
  • wat eventuele mogelijkheden zijn om na de opleiding verder te studeren

Ook is het goed om tijdens de open dagen je goed te laten informeren over de toelatingseisen van de opleiding. Vindt er nog een verplichte kennismakingsactiviteit plaats? Omdat je je vóór 1 mei moet aanmelden voor een beroepsopleiding in het mbo is het verstandig om van tevoren langs te gaan op open dagen. Benieuwd wanneer de open dagen zijn in Amsterdam? Wij hebben de open dagen op een rijtje gezet in het artikel Open dagen MBO Amsterdam in 2021.

Tip 3. Maak een keuze tussen een BOL- of BBL-opleiding

Veel mbo-opleidingen bieden twee smaken aan: een beroepsopleidende leerweg (BOL) of een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Vind jij het leuk om een beroep vanuit de theorie te leren? Dan zal een BOL-opleiding je goed passen. Je zal ook stages lopen om een kijkje te nemen in de praktijk. Ben jij iemand die de boeken liever laat liggen en direct in de praktijk aan de slag wilt? Dan is een BBL-opleiding iets voor jou. Je gaat dan vier dagen per week aan het werk bij een leerbedrijf en een dag per week naar school zodat je ook voldoende theoretische basis meekrijgt. Meer achtergronden over de verschillen tussen een BOL en BBL lees je in het artikel Wat is het verschil tussen BOL en BBL?. 

Tip 4. Praat met je omgeving

Het is slim om te praten met verschillende mensen in je omgeving over je studiekeuze. Mensen die dicht bij je staan kennen jou meestal goed. Zij kunnen je vertellen waar je goed in bent en welke opleidingen of beroepen zij bij je vinden passen. Door met ouders, familie, vrienden, maar ook met docenten en je decaan te praten krijg je een indruk van hoe anderen jou zien. Het belangrijkste blijft natuurlijk dat de keuze voor een studie jouw keuze is. De ideeën die personen uit jouw omgeving hebben kunnen wel helpen bij het vinden van een richting. 

Tip 5. Kijk naar de kansen op de arbeidsmarkt

Wist je dat vooral mbo-studenten in de sectoren techniek en zorg een hele grote kans op een baan hebben? En dat studenten met een achtergrond in mediavormgeving, podiumkunsten en mode minder snel een baan vinden? Wanneer je na drie of vier jaar studeren je diploma haalt, wil je natuurlijk wel graag dat je ook aan het werk kunt. Het is daarom slim om voordat je de keuze maakt voor een opleiding na te gaan wat je kansen op de arbeidsmarkt zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek van de Stichting Beroeps en Bedrijfsleven (SBB). Daarmee krijg je inzicht op de kans op stage, een leerbaan en werk voor elke mbo-opleiding. Hierbij wordt rekening gehouden met de opleiding, het niveau daarvan en de Amsterdamse regio. Zo kan je zien of je makkelijk een baan kan krijgen na je opleiding.

Let op:In 2020-2021 is de aanmelddatum van 1 april opgeschoven naar 1 mei 2021. Dit is het gevolg van noodmaatregelen om snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Check de open dagen voor het MBO in 2021