Je bent klaar voor een nieuwe stap in je onderwijscarrière en hebt je ingeschreven voor een opleiding aan een universiteit. Je hebt er veel zin in, maar je bent tegelijkertijd ook onzeker. Alles is nieuw en je hebt gehoord dat je op de universiteit veel schrijfopdrachten krijgt. Maar je hebt moeite met tekststructuur, woordgebruik, spelling en grammatica. Om je Nederlandse taalvaardigheid te verbeteren kun je aan de UvA en de VU taal- en schrijfcursussen volgen.
Veel eerstejaarsstudenten binnen het hoger onderwijs hebben een onvoldoende of zwakke Nederlandse taalbeheersing. Dit blijkt uit onderzoek van hoogleraar Nederlands en academische communicatie, Marc van Oostendorp.
De studenten hebben onder andere moeite met het schrijven van teksten. Daarom hebben de HvA en UvA, op advies van de Nederlandse Taalunie, een gratis online schrijfcursus ontwikkeld: de MOOC ‘Beter schrijven in het hoger onderwijs’. Deze cursus bevat korte, heldere instructievideo’s en handige tips en informatie. Ook ga je hier zelf aan de slag met een schrijfopdracht. Een andere cursusdeelnemer geeft hierop feedback.
De cursus bestaat uit zes modules:
De cursus is niet alleen geschikt voor studenten van hogescholen en universiteiten, maar ook voor scholieren en mbo-studenten die zich op een studie in het hoger onderwijs willen voorbereiden. Bovendien kun je de cursus op ieder moment volgen, wanneer het jou uitkomt. Ook kun je kiezen met welke module je wilt starten. Op de website ‘Beter schrijven in het hoger onderwijs’ meld je je aan via my courses.
UvA-studenten die na het volgen van de MOOC nog steeds moeite hebben met academisch schrijven, kunnen bij het Schrijfcentrum van de UvA terecht voor gratis individuele schrijfbegeleiding. De begeleiding wordt verzorgd door oudejaarsstudenten die goed kunnen schrijven en getraind zijn om andere studenten te begeleiden. Je kunt een afspraak maken met een studenttutor van het Schrijfcentrum voor hulp bij een verslag, paper, essay of scriptie in het Nederlands of Engels. De tutor helpt met:
De begeleiding werkt als volgt: je stuurt per mail een tekst toe naar de tutor, de tutor leest de tekst en vervolgens bespreken jullie samen de tekst tijdens een afspraak. De tutor corrigeert de tekst niet, maar helpt jou bewust te worden van je schrijfstijl en die te verbeteren. Indien nodig kunnen vervolgafspraken worden gemaakt.
Voor een afspraak met een tutor vul je dit aanvraagformulier in. Wil je hulp bij een Engelse tekst? Gebruik dan dit aanvraagformulier.
Voor meer informatie kun je mailen naar: schrijfcentrum@uva.nl
Het Schrijfcentrum organiseert met regelmaat de workshop ‘scriptieweek’. Tijdens deze vijfdaagse cursus adviseert en ondersteunt een tutor studenten in groepjes van vier bij het schrijven van hun Nederlands- of Engelstalige bachelor- of masterscriptie. Twee keer per dag spreken de studenten en de tutor online af om een dagplanning te maken, de voortgang te bespreken en advies en ondersteuning te krijgen. Ook is er gelegenheid om individueel met de tutor af te spreken.
Houd deze webpagina van het Schrijfcentrum van de UvA in de gaten voor de bekendmaking van nieuwe cursusweken.
Voor meer informatie over taal- en schrijfcursussen kun je mailen naar: schrijfcentrum@uva.nl
Het schrijfcentrum biedt regelmatig workshops ‘spelling’ en ‘formuleren’ aan. Hier leer je onder andere hoe je werkwoorden in de tegenwoordige en verleden tijd schrijft; met een ’t’, een ‘d’ of ‘dt’.
Houd deze webpagina van het Schrijfcentrum van de UvA in de gaten voor de bekendmaking van nieuwe workshopdagen.
Voor meer informatie over de workshops kun je mailen naar: schrijfcentrum@uva.nl
In deze drieënhalf uur durende workshop staat een aantal lastige kwesties in de zinsbouw en het woordgebruik van het Nederlands centraal, zoals:
De workshop biedt plaats aan vijftien studenten en kost 40 euro. De deadline voor inschrijven is het voorjaar 2021.
Voor meer informatie over deze workshop kun je contact opnemen met de docent Margreet Onrust: m.g.onrust@vu.nl.
Tijdens deze drieënhalf uur durende workshop leren studenten hoe zij hun scriptie in een academische stijl schrijven. De docent behandelt een aantal kenmerkende eigenschappen van een academische stijl in het Nederlands en bespreekt wat de functie hiervan is. Vervolgens kijkt de docent samen met de studenten naar tekstmateriaal dat de studenten eerder hebben ingeleverd. Door dit tekstmateriaal te vergelijken met de academische stijl die van de studenten verwacht wordt leren de studenten wat ze moeten verbeteren.
De cursus kost 40 euro en er is plek voor vijftien deelnemers. Houd deze webpagina van de VU in de gaten voor nieuwe cursusdata.
Voor meer informatie over deze workshop kun je contact opnemen met de docent Margreet Onrust: m.g.onrust@vu.nl.
Tijdens deze drieënhalf uur durende workshop leren studenten hoe ze een samenhangende tekst schrijven. Ze maken kennis met de functie en toepassing van paragrafen, alinea’s en zinnen onderling. Ook leren zij herkennen wanneer een noodzakelijk verband in de tekst ontbreekt en hoe dat komt. Tijdens de workshop oefenen de studenten met verschillende grote en kleine tekstdelen.
De cursus vindt plaats in het voorjaar van 2021 en kost 40 euro. Er is plek voor vijftien deelnemers. Deadline voor inschrijven is voorjaar 2021.
Voor meer informatie over deze workshop kun je contact opnemen met de docent Margreet Onrust: m.g.onrust@vu.nl.
Heb je direct hulp nodig bij het schrijven van een tekst en kun je niet wachten op een workshop? Op Taalwinkel, het online taaladviespunt van de HvA en UvA, vind je veel informatie en instructievideo’s over spelling, schrijfstijl, woordenschat en grammatica.