Wat is digitaal pesten? En wat is er tegen te doen?

Geplaatst door Lidewij Koren op 19 september 2016
Internet en smartphones spelen een steeds belangrijkere rol in het dagelijks leven. Het beïnvloedt ook de manier waarop leerlingen elkaar pesten. Onder schooltijd, en daarna. Digitaal pesten kan 24 uur per dag, en heel stiekem. Via Meldknop.nl kunnen leerlingen melding maken van digitaal pesten. Onderneem als ouder pas actie als uw kind dat ook een goed idee vindt. Reageer niet op de bewuste berichtjes, foto’s of filmpjes. Maak wel screenshots en blokkeer pesters.

Extra vervelend

Digitaal pesten is een vorm van pesten. Het gebeurt via internet, sociale media en mobiele telefoon. Voorbeelden van digitaal pesten zijn het verspreiden van gênante foto’s of filmpjes, het aanmaken van een nepprofiel of het versturen van bedreigende berichtjes. Digitaal pesten is extra vervelend, om de volgende redenen:

  • De pester kan anoniem blijven (en durft verder te gaan).
  • Het pesten kan 24 uur per dag aanvangen (geen moment van de dag voelt de gepeste zich veilig).
  • Met één druk op de knop kan een groot publiek bereikt worden.
  • Het pesten kan lang voortduren, doordat het gedeelde materiaal op internet blijft staan.
  • Het blijft vaker verborgen voor volwassenen.

Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die pesten populair willen zijn. Bij anoniem digitaal pesten speelt entertainment een grote rol. De pester verveelt zich en haalt plezier uit digitaal pesten.

Melden via Meldknop.nl

Bijna de helft van de leerlingen gelooft niet dat volwassenen digitaal pesten kunnen stoppen. Zij zijn minder vaardig in het gebruik van internet, sociale media en mobiele telefoon. Meldknop.nl speelt hier op in. Via de website kunnen leerlingen zelf lezen hoe te handelen. Eventueel kan er melding van het pesten worden gemaakt. Meldknop.nl is een initiatief van Veilig internetten en wordt ondersteund door de politie.

Do’s en don’ts

Maar liefst een op de tien leerlingen wordt digitaal gepest. Blijf rustig als het uw kind overkomt. Geef aan dat u het knap vindt dat uw kind u in vertrouwen neemt. Bied vooral steun en onderneem niet meteen actie. Praat, en neem uw kind serieus. Bespreek samen wat de mogelijkheden zijn. Kom pas in actie als uw kind dat ook een goed idee vindt. Wel heel belangrijk:
  • Reageer niet op de bewuste berichtjes, foto’s of filmpjes.
  • Maak screenshots (als bewijsmateriaal).
  • Blokkeer pesters.
  • Benader beheerders (van bijvoorbeeld sociale media) met de vraag het gedeelde materiaal van internet te verwijderen.
  • Ontneem internet of mobiele telefoon niet (dan straft u uw gepeste kind).