Wat kan ik doen als mijn kind wordt gepest op school?

Geplaatst door Lidewij Koren op 19 september 2016
Ongeveer 20 procent van de kinderen wordt regelmatig gepest. Pesten heeft grote gevolgen. Leerlingen die gepest worden voelen zich vaak eenzaam, verdrietig, onzeker en bang. Soms wordt het leren bemoeilijkt en kelderen de schoolresultaten. Wordt uw kind gepest op school, dan is het belangrijk om samen met uw kind naar een oplossing te zoeken. Onderstaande tips kunnen daarbij helpen.

Tip 1. Ondersteuning van het kind

Praat met uw kind over het pesten en onderzoek samen met uw kind hoe jullie dit probleem oplossen. Vaak heeft uw kind er zelf al over nagedacht. Zorg voor vertrouwen en onderneem niets zonder instemming van uw kind. Schrijf de stappen die u neemt op voor uw eigen overzicht of als u overweegt een klacht in te dienen.

Tip 2. Praat met de leraar

Praat met de leraar over de situatie en vertel wat het pesten voor uw kind betekent. Vraag wat de leraar samen met u en uw kind kan doen om het pesten te stoppen en vraag ook naar het schoolveiligheidsplan. In dit plan beschrijft de school o.a. wat zij doet om pesten aan te pakken.

Tip 3. Intern Begeleider (IB) / vertrouwenspersoon

U kunt op school vragen naar de IB/vertrouwenspersoon. Deze gaat samen met u en uw kind nadenken over een oplossing. De IB/vertrouwenspersoon doet alles in overeenstemming met u en uw kind en gaat vertrouwelijk om met de informatie.

Tip 4. Klacht indienen

Wanneer de problemen aanhouden, kunt u een klacht indienen via de klachtencommissie van de school. Informatie hierover vindt u in de schoolgids.

Tip 5. Pestweb

U kunt ook contact opnemen met Pestweb. Pestweb is er om zowel u als uw kind telefonisch, per e-mail of chat te ondersteunen en advies te geven over pesten.

Vraagkaart

Bovenstaande tips zijn afkomstig van een vraagkaart die OCO in samenwerking met de Gemeente Amsterdam heeft ontwikkeld.