Zit je al klaar om je aan te melden voor de lesjesmiddag?

Geplaatst door Menno van de Koppel op 2 februari 2022
Fragment van webpagina Fons Vitae met open dagen info, de klik onderin het blokje leidt naar aanmeldinformatie.
VO-scholen moeten vanwege coronabeperkingen improviseren met digitale activiteiten en beperkte fysieke openstelling om groep 8 leerlingen mogelijkheden te bieden zich te oriënteren. De inzet van scholen in de steeds veranderende omstandigheden valt te prijzen. Helaas gaat wel het een en ander mis wat onbedoeld voor hoge drempels kan zorgen. Een voorbeeld van het Fons Vitae illustreert dit.

Open dagen in veranderende omstandigheden

Het kost scholen veel inspanning om in deze coronatijden open te blijven, lessen te verzorgen, daarnaast ook nog te improviseren in veranderende omstandigheden om toch nog op enige manier open dagen doorgang te laten vinden. Dit is zeer te waarderen.

In de praktijk blijkt dat voor veel fysieke en digitale activiteiten reserveringen nodig zijn. Sommige van deze reserveringen vergen meerdere keren klikken op linkjes en soms ook registraties. Beide kunnen een drempel kan opwerpen.

Lesjesmiddag Fons Vitae van 2 maart (nog) niet opgenomen in open dagen overzicht keuzegeidsamsterdam.nl

Bijvoorbeeld het Fons Vitae vraagt om een aanmelding na 17 februari 09.00 uur voor een lesjesmiddag met beperkte capaciteit op woensdagmiddag 2 maart 2022. Deze lesjesmiddag is nog onder voorbehoud. De school hoopt de lesjesmiddag te kunnen organiseren, maar stelt dat dit nog afhankelijk is van de dan geldende (corona)maatregelen en besmettingsaantallen.

Deze informatie op fonsvitae.nl/nieuwe-leerlingen/kennismakingsdagen/janfeb2022 is alleen te vinden als je hebt doorgeklikt op ‘klik hier voor verdere informatie’ op de pagina fonsvitae.nl/nieuwe-leerlingen/kennismakingsdagen, waar je misschien terecht bent gekomen als je in het open dagen overzicht van de gezamenlijke schoolbesturen op keuzegidsamsterdam.nl/opendagen hebt geklikt op een linkje onder de lesjesmiddag in de agenda op 9 februari.

Kortom:

  • De lesjesmiddag ‘onder voorbehoud’ van 2 maart staat nog niet in de gedeelde agenda op keuzegidsamsterdam.nl, maar wel op de schoolwebsite.
  • Je moet drie keer doorklikken voordat je op de reserveringspagina bent.
  • Je moet klaarzitten op donderdagochtend 17 februari om 09.00 uur omdat binnen de kortse keren de beperkte plekken weg zijn. Dan zijn de kinderen naar school, tijdig aanmelden komt neer op de ouders of verzorgers.

Dit is slechts één voorbeeld van een open dagen activiteit op een van de meest populaire scholen van Amsterdam.

Kansengelijkheid bij open dagen en schoolkeuze

De retorische vraag is dan: Welke ouders, verzorgers en leerlingen gaan hier moeite voor doen en voor wie zijn deze drempels te hoog? Wat betekenen deze drempels voor kansengelijkheid bij de open dagen en daarmee bij de schoolkeuze? Hoe bewaken de schoolbesturen in het basisonderwijs (verenigd in het BBO) en de schoolbesturen in het voortgezet onderwijs (verenigd in OSVO) dat leerlingen van basisscholen met een hogere schoolweging voldoende mogelijkheden krijgen om zich te oriënteren? Hebben BBO en OSVO daar zicht op, of is het open dagen circuit een volledig decentrale operatie?

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog