Help, ik vind geen stageplek!

Geplaatst door Lidewij Koren op 20 december 2023
Het vinden van de juiste stageplek kan soms een uitdagende taak zijn, vooral in het mbo. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen als je merkt dat het vinden van een stageplek moeilijk is. In dit artikel delen we praktische tips om je te helpen deze periode te overbruggen en toch waardevolle ervaring op te doen.

Tekort aan stageplekken

Stage is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Op het mbo wordt dit ook wel beroepspraktijkvorming (bpv) genoemd en word je vaak goed voorbereid op de beroepspraktijk. Het vinden van de juiste stageplek kan soms een uitdagende taak zijn, vooral in het mbo. Ieder jaar zijn er duizenden studenten die geen (passende) stageplek kunnen vinden.

Er zijn dingen die je kunt proberen om jouw kans op een stageplek te vergroten. OCO deelt een aantal praktische tips om je te helpen.

Netwerken en informatie verzamelen

Begin met het actief betrekken van je netwerk. Praat met docenten, medestudenten, vrienden en familieleden over je zoektocht naar een stageplek. Soms kunnen zij waardevolle informatie hebben over beschikbare plekken of contacten binnen bedrijven.

Verbeter je cv en sollicitatievaardigheden

Werk aan het verbeteren van je cv en sollicitatiebrief. Zorg ervoor dat je je vaardigheden, ervaring en opleiding op een overtuigende manier presenteert. Dit kan het verschil maken bij het benaderen van mogelijke stageplekken. Vraag eventueel hulp van een vriend(in) of familielid.

Stagebemiddelingsbureaus en online platforms

Maak gebruik van stagebemiddelingsbureaus en online platforms die specifiek gericht zijn op het vinden van stages. Plaats je cv op dergelijke platforms en bekijk regelmatig de beschikbare stagevacatures.

Veel leerlingen vinden hun stageplek via internet. Vraag en aanbod komt samen op www.stagemarkt.nl. Dit is een onafhankelijke en landelijke website voor alle mbo-sectoren. De website wordt dagelijks geactualiseerd. Voordeel van deze website is dat er alleen vacatures van erkende leerbedrijven worden geplaatst.

Informeer bij bedrijven en organisaties

Neem proactief contact op met bedrijven en organisaties waarvan je denkt dat ze een relevante stageplek kunnen bieden. Stuur niet alleen online sollicitaties, maar bel ook om je interesse te tonen en eventuele vragen te stellen. Op deze manier heb je ook minder concurrentie.

Vrijwilligerswerk als alternatief

Overweeg vrijwilligerswerk als tijdelijk alternatief voor een stageplek. Vrijwilligerswerk kan niet alleen waardevolle ervaring opleveren, maar ook je netwerk vergroten en je cv versterken.

Stel een tijdelijk plan op

Als het vinden van een stageplek wat meer tijd vergt, stel dan een tijdelijk actieplan op. Bepaal specifieke doelen en deadlines voor jezelf, zoals het versturen van een minimum aantal sollicitaties per week.

Raadpleeg je schoolbegeleider

Bespreek je situatie met de stagecoördinator of studieloopbaanbegeleider. Vertel wat je zelf gedaan hebt, en vraag om hulp. Wijs je opleiding op hun verantwoordelijkheid.

Werk aan je persoonlijke vaardigheden

Gebruik deze periode om te werken aan je persoonlijke en professionele vaardigheden. Volg online cursussen, verbeter je communicatievaardigheden of werk aan andere competenties die relevant zijn voor jouw vakgebied. Beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van jouw opleiding. Desnoods duurt het iets langer om jouw opleiding af te ronden.