Wanneer moet ik mijn onderwijsovereenkomst NIET tekenen?

Geplaatst door OCO op 6 december 2006
Een onderwijsovereenkomst is een ‘persoonlijk’ contract tussen een student en de mbo-opleiding. Deze overeenkomst moet je als student ondertekenen om ingeschreven te kunnen worden. Soms kun je beter niet gelijk tekenen en eerst vragen stellen over waar je precies voor tekent.

Update: Er is een nieuwe wet in de maak waardoor de regels in het mbo mogelijk aankomend schooljaar veranderen en de onderwijsovereenkomst zal verdwijnen. OCO past de informatie in dit artikel zo goed mogelijk aan als de wet daadwerkelijk ingaat.

Persoonlijk contract

Een onderwijsovereenkomst is een ‘persoonlijk’ contract tussen een student en de mbo-opleiding. Deze overeenkomst moet je als student ondertekenen om ingeschreven te kunnen worden. De opleiding krijgt vanwege de ondertekende overeenkomst onderwijssubsidie.

Onderwijsovereenkomst NIET tekenen

Twijfel je of je moet tekenen? Teken je onderwijsovereenkomst in ieder geval niet als:

  • Er een verplichting voor het betalen van de vrijwillige bijdrage in staat.
  • Er vage aanduidingen in staan die reden kunnen zijn om je van school te sturen, zoals: “Onder bepaalde omstandigheden kan je van school worden verwijderd.”
  • Er wordt aangegeven dat je het eens bent met bepaalde regels, bijvoorbeeld het gedragsreglement, maar je niet weet wat die regels zijn.
  • Er in staat dat je van school wordt gestuurd als de school geen stageplek voor jou kan vinden.

Begrijp je niet wat er in precies in jouw onderwijsovereenkomst staat? Vraag aan iemand in jouw omgeving om het uit te leggen of stel samen vragen op die je kan bij de opleiding.