Update: Er is een nieuwe wet in de maak waardoor de regels in het mbo mogelijk aankomend schooljaar veranderen en de onderwijsovereenkomst zal verdwijnen. OCO past de informatie in dit artikel zo goed mogelijk aan als de wet daadwerkelijk ingaat.
Een onderwijsovereenkomst is een ‘persoonlijk’ contract tussen een student en de mbo-opleiding. In dit contract staat beschreven welke voorwaarden gelden voor de inschrijving en gedurende de tijd dat je de opleiding volgt. In het contract staat ook welke rechten je hebt als student. De opleiding is verplicht om een onderwijsovereenkomst aan te gaan met een student. Zonder een ondertekend exemplaar kan je niet ingeschreven worden bij een opleiding (art. 8.1.3 lid 1 WEB).
De inhoud van een onderwijsovereenkomst verschilt per student. In de onderwijsovereenkomst staan zaken zoals schoolregels, informatie over de klachtenregeling, begeleiding en regels voor schorsing.
Instellingen zijn volgens de wet verplicht een aantal zaken vast te leggen in een onderwijsovereenkomst. Een onderwijsovereenkomst bevat altijd informatie over (art. 8.1.3 lid 3 WEB):
In de onderwijsovereenkomst is ruimte voor individuele afspraken. Indien er sprake is van een student met extra ondersteuning, dan is het verplicht om afspraken hierover op te nemen in de onderwijsovereenkomst (art. 8.1.3 lid 3 onder g WEB).
De onderwijsovereenkomst wordt altijd schriftelijk aangegaan (art. 8.1.3 lid 2 WEB). Afspraken tussen jou en de opleiding moeten op papier staan. Het is verstanding op de afspraken goed door te nemen voordat je tekent en een getekend exemplaar te bewaren. Als er iets mis gaat gedurende jouw studie, dan kan je nalezen wat jouw rechten zijn.
Staan er onduidelijkheden in de overeenkomst? Teken dan niet gelijk, maar vraag bij de opleiding om uitleg. Bijvoorbeeld: