Hoe kan je als ouder je kind met dyslexie het beste ondersteunen?

Geplaatst door Menno van de Koppel op 11 december 2013

Voorwaarde om iets te kunnen leren is het weer durven en willen. En die laatste twee kan je als ouder als geen ander stimuleren. Een kind met problemen met leren lezen heeft hulp nodig. Niet enkel op school, maar ook thuis. Wat houdt deze hulp precies in?

  • Bied support. De relatie tussen jou en je kind moet ontspannen zijn, wees positief en bemoedigend. Zorg dat het leuk is voor je kind om samen met jou te lezen.
  • Help regelmatig en met volle aandacht. Het is effectiever vier keer per week een kwartier intensief te lezen dan een keer per week een uur.
  • Volg de adviezen van de leerkracht. De hulp thuis en de begeleiding op school leveren het meest op als zij in elkaars verlengde liggen.
  • Weet hoe je moet helpen met het leren lezen. Weet welk leesmateriaal je moet kiezen, hoe je iets voor moet doen, samen moet lezen en fouten moet corrigeren. Vraag hierin advies aan de leerkracht of kijk op de website www.steunpuntdyslexie.nl bij tips voor het samen lezen van een leesboekje en hoe om te gaan met leesfouten.
  • Verder is het oefenen van letters en klanken eenvoudig te doen op de computer. Op bijvoorbeeld de websites www.lexima.nl en www.steunpuntdyslexie.nl zijn verschillende programma‚Äôs te vinden en aan te schaffen.
  • En vergeet niet; lezen is leuk! Elke avond voorlezen is naast goed voor de sfeer, goed voor het begrijpend kunnen luisteren, voor verhaalbegrip en de leesmotivatie.

 Dit is een fragment uit het uitgebreide artikel Dyslexie op de basisschool.

Gerelateerde onderwerpen