Hoe kies ik een voorschool?

Geplaatst door Floor Kaspers op 31 december 2017
Wanneer uw kind een indicatie krijgt voor de voorschool, gaat u op zoek naar een passende plek. Uw kind krijgt de indicatie als hij of zij 14 maanden oud is en kan starten op de voorschool bij 2 jaar. U kunt bij het Ouder- en Kindteam terecht voor advies over een goede plek voor uw kind. Ook kunt u zelf op zoek gaan naar een voorschool die u goed vindt passen.

Wat is hetzelfde?

Alle voorscholen zijn onderdeel van een kinderopvangorganisatie. Vóór 2018 waren voorscholen onderdeel van een peuterspeelzaal, óf van een kinderopvangorganisatie. Sindsdien zijn echter alle peuterspeelzalen ook kinderopvangorganisaties geworden. De kwaliteitseisen voor alle voorscholen zijn gelijk. Ze werken allemaal met een erkend educatief programma. Wat ook overal hetzelfde is, is het uitgangspunt dat peuters 16 uur per week naar de voorschool gaan. Alle voorscholen werken samen met minstens één basisschool.

Kiezen voor een basisschool

Veel ouders kiezen de voorschool die samen werkt met de basisschool die ze voor ogen hebben voor hun kind. De meeste basisscholen werken samen met minstens één voorschool, en soms met meerdere voorscholen. De basisschool en de voorschool hebben dan afspraken over de samenwerking, de overdracht en soms zijn er ook gezamenlijke activiteiten. Vaak, maar niet altijd, is de voorschool ook gehuisvest in een basisschool. Dit is dan al een vertrouwde omgeving voor een kind, en maakt de overstap naar groep 1 minder groot. U vindt hier meer informatie over de keuze van een basisschool.
Mocht u toch liever een andere basisschool kiezen, dan kan dat. Er is geen verplichting om over te stappen naar de bijbehorende basisschool. Wél heeft uw kind voorrang bij de basisschool als hij of zij daar al, met een VVE-indicatie, op de voorschool heeft gezeten.

Verschillen tussen voorscholen

Naast het verschil in verbonden basisscholen, zijn er nog een aantal andere verschillen. Het rooster verschilt per voorschool. De 16 uur voorschool worden op verschillende manieren over de week verdeeld, maar altijd in minimaal 3 dagen per week. Daarnaast bieden sommige voorscholen alleen de uren voorschool aan, terwijl andere voorscholen de hele dag kinderopvang bieden. Een goed passend rooster is afhankelijk van uw kind en van uw gezinssituatie. Het loont dus om goed te kijken wat een passende match is.
Een ander verschil is het educatieve programma dat de voorschool gebruikt. Alle voorscholen gebruiken een erkend programma, maar voorscholen kunnen daarbinnen zelf kiezen wat bij ze past. Een derde verschil is de grootte van de locatie. Sommige locaties hebben meerdere groepen, terwijl andere locaties maar een enkele voorschoolgroep hebben.

Waar vind ik meer informatie?

Alle Amsterdamse voorscholen zijn te vinden op de gemeentelijke Schoolwijzer. U kunt hier zoeken op postcode voor een voorschool bij u in de buurt. Per voorschool vindt u informatie, zoals de aanbieder, de verbonden basisschool en het educatieve programma dat ze gebruiken. Als u direct wil zoeken naar basisscholen, vindt u op deze website ook de aangesloten voorscholen per basisschool. In het Landelijk Register Kinderopvang vindt u alle kinderopvangorganisaties, zowel die met als zonder voorschool. Hier vindt u ook het aantal kinderen (kindplaatsen) van de locatie en de inspectierapporten van de GGD.