Hoe kies ik een voorschool?

Geplaatst door Floor Kaspers op 18 oktober 2021
Een voorschool is een kinderopvangorganisatie met een VVE-programma. Een voorschool is toegankelijke voor alle peuters, maar is vooral gericht op peuters met een risico op taal- en/of ontwikkelingsachterstanden. Heeft uw kind een indicatie voor de voorschool? Dan is het advies dat uw kind vanaf twee jaar zestien uur per week naar een voorschool gaat. Op de gemeentelijke Schoolwijzer vindt u informatie over alle Amsterdamse voorscholen.

Een voorschool kiezen

Een voorschool is een kinderopvangorganisatie met een VVE-programma. Het programma richt zich op taal, rekenen, motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. Heeft uw kind een indicatie voor de voorschool gekregen? Dan moet u een passende voorschool kiezen. Want het advies is dat kinderen met een VVE-indicatie vanaf twee jaar zestien uur per week naar een voorschool gaan.

Samenwerking tussen voorschool en basisschool

Veel ouders kiezen de voorschool die samenwerkt met de basisschool die ze voor ogen hebben voor hun kind. Als een voorschool en basisschool samenwerken, hebben zij vaak hetzelfde VVE-programma en zijn er gezamenlijke afspraken over bijvoorbeeld de overdracht. Ook organiseren ze soms gezamenlijke activiteiten. Vaak zijn de voorschool en basisschool gehuisvest in hetzelfde gebouw. Dit is dan al een vertrouwde omgeving voor een kind, en dat maakt de overstap naar groep 1 minder groot.

Mocht u toch liever een andere basisschool kiezen, dan kan dat. Er is geen verplichting om over te stappen naar de bijbehorende basisschool. Wél heeft uw kind voorrang bij de basisschool als hij of zij daar al, met een VVE-indicatie, op de voorschool heeft gezeten.

Wilt u meer informatie over de keuze van een basisschool? Lees dan de artikelen uit de categorie schoolkeuze en stedelijk toelatingsbeleid basisonderwijs.

Verschillen tussen voorscholen

Voor alle voorscholen gelden dezelfde kwaliteitseisen. Zo moeten zij met een erkend educatief programma werken en samenwerken met minstens één basisschool.

Maar er zijn ook verschillen tussen voorscholen, zoals:

  • Het rooster: sommige voorscholen verdelen de zestien uur VVE over drie dagen, terwijl andere voorscholen dit over vier of vijf dagen verdelen. Daarnaast bieden sommige voorscholen alleen de uren voorschool aan, terwijl andere voorscholen de hele dag kinderopvang bieden. Een goed passend rooster is afhankelijk van uw kind en van uw gezinssituatie. Het loont dus om goed te kijken wat een passende match is;
  • Het educatieve programma: voorscholen kunnen kiezen uit verschillende erkende VVE-programma, zoals Piramide of Startblokken;
  • De grootte van de locatie: sommige locaties hebben meerdere groepen, terwijl andere locaties maar een enkele voorschoolgroep hebben.

Handige informatie bij kiezen voorschool

Alle Amsterdamse voorscholen zijn te vinden op de gemeentelijke Schoolwijzer. U kunt hier zoeken op postcode voor een voorschool bij u in de buurt. Per voorschool vindt u informatie, zoals de aanbieder, de verbonden basisschool en het educatieve programma dat ze gebruiken. Als u direct wilt zoeken naar basisscholen, vindt u op deze website ook de aangesloten voorscholen per basisschool.

In het Landelijk Register Kinderopvang vindt u alle kinderopvangorganisaties, zowel die mét als zonder voorschool. Hier vindt u ook het aantal kinderen (kindplaatsen) van de locatie en de inspectierapporten van de GGD.

Meer artikelen over Schoolkeuze voorschool