Wat is de voorschool?

Geplaatst door Kaja Sariwating op 31 juli 2019
Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is voor peuters en kleuters met een taal- of onderwijsachterstand. Een kinderopvangorganisatie die een VVE-programma aanbiedt wordt ook wel een voorschool genoemd.

Voorschool

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is bedoeld om kinderen op een speelse manier hun achterstand te laten inhalen, voordat ze aan groep 3 beginnen. Dat kan soms op de basisschool en soms al bij het kinderdagverblijf. In Amsterdam de voorschool ook altijd een kinderopvangorganisatie.

De voorschool is in Amsterdam voor peuters van twee tot vier jaar oud. De vroegschool is voor kleuters uit groep 1 en 2 van de basischool. Zie ook Wat is het verschil tussen de voorschool en vroegschool? (VVE).

VVE-programma’s

Er zijn verschillende VVE-programma’s erkend. De VVE-programma’s richten zich vooral op taalachterstanden, maar besteden ook aandacht aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. De gemeente bepaalt welke programma’s de voorschool en de basisschool mogen gebruiken.

Wil je meer informatie over wat kinderen leren op de voorschool? Lees dan: ‘Wat leert mijn kind op de voorschool?’

Voor iedereen

Ook kinderen zonder taalachterstand kunnen naar de voorschool. Ouders betalen hier wel voor. Het uurtarief mag niet hoger zijn dan 8 euro per uur. Meer achtergrondinformatie is te lezen in het artikel Wat kost de voorschool?