Minister stuurt brief aan geslaagde VMBO-er

Geplaatst door OCO op 4 juli 2008

Geslaagde vmbo-ers ontvangen brief van Plasterk en Van Bijsterveldt
Deze week ontvangen geslaagde vmbo-ers een persoonlijke brief van minister Plasterk en staatssecretaris Van Bijsterveldt. ‘Jouw vmbo-diploma is één stap naar een mooie toekomst. Het vmbo diploma is hét toegangsbewijs voor een vervolgopleiding. Dus zet nu ook de volgende stap’, aldus Plasterk en Van Bijsterveldt.

Jongeren mét een zogenaamde startkwalificatie, oftewel een mbo-diploma op niveau 2, 3 en 4, een havo of vwo-diploma, hebben veel meer kans op een leuke baan, hebben twee keer zoveel kans om werk te vinden en verdienen als starter gemiddeld ¤ 2.300,- bruto per jaar meer dan zonder startkwalificatie. Doorleren vergroot de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt en voorkomt dat leerlingen voortijdig de school verlaten.

In samenwerking met de organisatie van leerplichtambtenaren (Ingrado) wordt in september onderzocht of de geslaagde vmbo-ers daadwerkelijk zijn gestart met hun vervolgopleiding. Jongeren die op dat moment nog niet aan een vervolgopleiding zijn begonnen, of het moeilijk vinden om een studiekeuze te maken, kunnen terecht bij hun gemeente voor advies.

Sinds augustus 2007 is de kwalificatieplicht van kracht. Dat wil zeggen dat jongeren moeten doorleren tot hun 18e, tenzij zij een diploma op minimaal mbo-2, havo-, of vwo-niveau moeten hebben.

Meer artikelen over Blog