Vragen over opvoeden? Naar het Ouder- en Kindteam (OKT)

Geplaatst door Floor Kaspers op 26 maart 2021
Als u vragen heeft over opvoeden, of over problemen aanloopt met uw kind thuis of op school, kunt u terecht bij het Ouder- en Kindteam bij u in de buurt.

Ouder- en Kindteam (OKT)

In Amsterdam zijn in iedere wijk Ouder- en Kindteams, ook wel OKT’s genoemd. In ieder van de 22 OKT’s is een verloskundige aanwezig, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg en opvoedhulp. Ook het consultatiebureau is onderdeel van het OKT. Ieder OKT organiseert activiteiten over opgroeien en opvoeden, gezondheid, omgaan met lastige situaties en andere onderwerpen. Ook kunt u in het OKT terecht voor specifieke opvoedhulp. 

Buurtteams

Met ingang van 1 april 2021 gaat de gemeente Amsterdam werken met Buurtteams. In deze buurtteams komt de zorg en ondersteuning voor volwassenen bij elkaar. De buurtteams gaan nauw samenwerken met de Ouder- en Kindteams. Het doel is dat er een laagdrempelige plek is waar gezinnen voor al hun ondersteuning terecht kunnen. De invoering van de buurtteams verloopt in stappen. Informatie over de buurtteams in de planning lees je op de website van de gemeente over de buurtteams.

Ouder- en kindadviseur (OKA)

Op iedere school is een Ouder- en Kindadviseur (OKA) aanwezig. De Ouder- en kindadviseur werkt als onafhankelijk professional samen met het zorgteam op school en staat naast kind en ouders. De Ouder- en kindadviseur is onderdeel van het OKT. en deelt alleen informatie met school met toestemming van ouders en/of leerling. De focus van de Ouder- en kindadviseur ligt op opvoed- en opgroeiproblematiek. De Ouder- en Kindadviseur zoekt naar oplossingen die het beste bij een gezin passen, zodat het gezin weer zelfstandig verder kan.

De Ouder- en Kindadviseur is er ook voor ‘kleine’ dingen, niet alleen of in de eerste plaats voor zorg. De Ouder- en kindadviseur kan ook advies geven of doorverwijzen. Dat kan bijvoorbeeld als u een vraag heeft als “Hoe kom ik aan geld om mijn kind te laten sporten?”. De één is geholpen met een tip of advies, de ander met een paar gesprekken.

Ouders en jongeren kunnen terecht bij de Ouder- en kindadviseur op hun eigen school, maar kunnen ook bij het OKT in de wijk terecht. In beide situaties is de adviseur onafhankelijk van school. Alleen als ouders en leerling toestemming geven, wordt er informatie met bijvoorbeeld de IB-er of mentor gedeeld.

Meer informatie over OKT’s en waar de dichtstbijzijnde in uw buurt is, kunt u vinden op de website van de OKT’s in Amsterdam.  Algemene informatie over hoe zorg op school is geregeld leest u hier.

Meer artikelen over Jeugdhulp