Op IJburg elke school verplicht een voorschool

Geplaatst door OCO op 21 december 2008

Alle basisscholen op IJburg krijgen een voorschool. Scholen en stadsdeel Zeeburg willen zo de tweedeling tussen witte en zwarte scholen bestrijden.

Op IJburg zijn in korte tijd witte en zwarte basisscholen ontstaan. Alleen de Olympus, een zwarte school met relatief veel achterstandsleerlingen, heeft een voorschool. De Voorschool is voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar en richt zich vooral op het wegwerken van taalachterstanden.

Op IJburg moet dit veranderen, vinden stadsdeel Zeeburg, de schoolbesturen, Partou Kinderopvang en welzijnsorganisatie Civic. Zij willen voorscholen op alle IJburgse scholen, met één gemeenschappelijke wachtlijst. De kansarme kinderen worden verdeeld over alle voorscholen en komen dus ook bij de witte scholen terecht.

Directeur Jan Stuijver van Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ), de organisatie van alle openbare scholen op IJburg, wil zijn scholen verplichten mee te doen. Ook Amos, het bestuur achter de oecumenische scholen, doet mee, zegt directeur Jan Kerkhof.

Het plan vergt wel extra leerkrachten, maar volgens een woordvoerster van stadsdeel Zeeburg is hiervoor geld beschikbaar uit het potje voor grootstedelijk beleid.

Stuijver wil verder dat een centrale instelling de plaatsing van de leerlingen op de basisscholen regelt. Ouders mogen een top drie van scholen samenstellen. Is de favoriete school vol, dan gaat het kind naar de school van hun tweede of derde keuze.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog