Hoe kies je een middelbare school in Amsterdam? Tips voor schoolkeuze!

Geplaatst door Robin Teunisse op 13 mei 2025
Zit jouw kind in groep 7 of 8? Dan maakt het binnenkort de overstap naar de middelbare school. Dit is een spannende stap. In Amsterdam zijn ruim tachtig middelbare scholen om uit te kiezen. En alle scholen verschillen op hun eigen manier. Het is daarom handig om vroeg te beginnen met oriënteren en na te denken wat bij je past. In dit artikel staan vijf tips voor een passende schoolkeuze. Bezoek bijvoorbeeld de ScholenArenA, ga naar open dagen en meld je aan voor lesjesmiddagen. Daarnaast zijn er allerlei handige middelen en websites die kunnen helpen bij het opstellen van de voorkeurslijst. 

Tip 1: begin vroeg met oriënteren

Zit jouw kind in groep 7? Begin dan nu vast met oriënteren op het keuzeaanbod aan middelbare scholen in Amsterdam. Tip: bezoek met jouw kind open dagen en meld hem aan voor lesjesmiddagen. Sommige middelbare scholen organiseren dit namelijk speciaal voor deze groep. Op de website van scholen kun je zien of en wanneer de open dagen worden georganiseerd.

Het voorlopig en definitieve schooladvies ontvang je pas in groep 8. Wel kun je in groep 7 aan de basisschool vragen of zij een indicatie kunnen geven, dan krijg je een idee van welke scholen je kunt bezoeken. 

Tip 2: bedenk wat je belangrijk vindt aan middelbare scholen in Amsterdam

Alle middelbare scholen verschillen op hun eigen manier van elkaar. De ene school is wat creatiever, de andere school besteedt meer aandacht aan techniek. Sommige scholen bieden tweetalig onderwijs, andere scholen hebben sportklassen.

Daarnaast zijn er ook verschillen in groepsgrootte, structuur en het ondersteuningsaanbod. Je hebt scholen die klassikaal onderwijs bieden, maar ook montessori-, dalton– en vrijescholen. Op de ene school wordt zelfstandiger gewerkt dan op de andere. Reisafstand kan ook een rol spelen.

Door je behoeften en interesses in kaart te brengen en na te denken over wat je belangrijk vindt in een middelbare school, kun je zien welke scholen hierbij aansluiten. 

Tip 3: bezoek de ScholenArenA

Ieder jaar wordt in november de ScholenArenA georganiseerd. Hier staan alle middelbare scholen in Amsterdam klaar om vragen van leerlingen en ouders te beantwoorden.

Het is handig om voor het bezoek de Keuzegids door te nemen. Dit is een gids waarin alle middelbare scholen in Amsterdam staan, met praktische en inhoudelijke informatie. Je ontvangt die van de basisschool. Je kan dan voor jezelf een lijstje maken van scholen die je in ieder geval vragen wil stellen. Om breed te oriënteren is het slim om ook langs andere scholen te gaan, wie weet zit er een leuke school tussen waar je nog niet aan had gedacht. 

OCO is onder naam van het Oudersteunpunt ook aanwezig bij de ScholenArenA om vragen te beantwoorden en ter plekke mee te denken over mogelijk passende scholen. 

Tip 4: bezoek open dagen en lesjesmiddagen op middelbare scholen in Amsterdam

Het is belangrijk voor leerlingen om een voorkeurslijst samen te stellen van scholen waar zij zich thuis zouden voelen. In januari en februari zijn er daarom de open dagen. Tijdens de open dagen bezoek je de school zelf en kun je een goede indruk krijgen van de sfeer. Je krijgt een rondleiding door het schoolgebouw, ziet alle lokalen en je kan allerlei vragen stellen aan de docenten en leerlingen.

Veel scholen organiseren daarnaast ook lesjesmiddagen. Dan kun je een middag meelopen en ervaren hoe een lesuur eruitziet. 

Centrale Loting & Matching

Ieder jaar maken ruim achtduizend leerlingen de overstap van de basisschool naar de middelbare school in Amsterdam. Dit wordt georganiseerd via de Centrale Loting & Matching. Er zijn ruim tachtig middelbare scholen om uit te kiezen. Aanmelden doe je digitaal aan de hand van een voorkeurslijst. 

Tip 5: handige hulpmiddelen

Naast de Keuzegids, zijn er verschillende digitale middelen die helpen bij het wegwijs maken. Zo kun je op de websites van scholen zelf de schoolgidsen en andere belangrijke informatie terugvinden.

Op Scholen op de kaartkun je allerlei resultaten zien en scholen vergelijken. Op onze website kun je veel informatie vinden over het schooladvies, de loting en schoolkeuze. Onze helpdesk is daarnaast iedere schooldag van 10:00 – 17:00 uur bereikbaar om vragen te beantwoorden en mee te denken.

OCO heeft voor haar podcast leerling Adit geïnterviewd die zelf de overstap heeft ervaren. Adit deelt zijn tips aan leerlingen die ook de overstap gaan maken. Je kunt de aflevering op Spotify en Youtube beluisteren. 

Adit heeft ook zijn eigen podcast, genaamd Adit’s Schoolkeuzegids. Hierin interviewt hij verschillende professionals en leerlingen van verschillende middelbare scholen in Amsterdam.