Het basisschooladvies is bindend, lees meer hierover in het artikel Hoe komt het schooladvies tot stand?. Dit betekent dat je alleen VO-scholen kan kiezen die de schoolsoort aanbieden die past bij je advies.
Als je een dubbeladvies hebt, bijvoorbeeld havo/vwo dan geldt het volgende:
Met ingang van schooljaar 2020-2021 is het beleid rondom leerwegondersteuning (lwoo) in Amsterdam gewijzigd. Het advies voor een leerling om in het voortgezet onderwijs leerwegondersteuning te krijgen is geen onderdeel meer van het formele schooladvies. Het wordt wel opgenomen in het Oki-doc. Je kunt als leerling met een leerachterstand kiezen voor scholen die wel én scholen die geen leerwegondersteuning aanbieden. Tegelijkertijd is het in de meeste situaties wel aan te raden om te kiezen voor een school die leerwegondersteuning biedt, om gericht te kunnen werken aan het wegwerken van de leerachterstanden.
Welke scholen passen bij je advies kun je bekijken in de papieren Keuzegids Voortgezet Onderwijs Amsterdam 2021, op de website voschoolkeuze020.nl of in de scholenzoeker op deze website.
Scholen kunnen profielklassen hebben waarin iets extra’s wordt geboden wat los staat van het onderwijsniveau, zoals sport, dans, kunst, of tweetalig onderwijs (tto). In de Kernprocedure geldt ook een technasiumklas of gymnasiumklas op een scholengemeenschap als een profielklas.
Voor de toelating tot een profielklas mogen scholen extra eisen stellen, maar die moeten wel van tevoren bekend gemaakt worden. De afspraak in de Kernprocedure is dat de VO-scholen aanvullende toelatingscriteria voor een profielklas in ieder geval vermelden in hun schoolgids en bij voorkeur ook in de Keuzegids VO.
Indien alsnog blijkt aan de hand van de schoolgids dat een school aanvullende eisen mag stellen, dan geldt volgens de Kernprocedure het volgende: “Wanneer blijkt dat een gematchte leerling niet past bij de betreffende profielklas, wordt er een plek in een reguliere klas aangeboden. Is dit niet mogelijk, omdat de VO-school alleen profielklassen aanbiedt, dan wordt er een beschikbare plek op een andere VO-school binnen hetzelfde schoolbestuur aangeboden.”
Enkele VO-scholen hebben volgens de Keuzegids VO alleen maar klassen met een speciaal profiel (het Berlage Lyceum, DENISE en de Vinse School), de gids stelt daarover: “Dat betekent dat je bij afwijzing op deze scholen een plek op een andere VO-school van het schoolbestuur aangeboden krijgt.” Eigenlijk is het vreemd, eerst ingeloot worden en daarna afgewezen worden. De vraag is of zo’n beslissing stand zou houden in een eventuele bezwaarprocedure.
Naast deze profielscholen lijkt het St. Nicolaas Lyceum de enige school te zijn met zowel profielklassen als reguliere klassen die zich het recht voorbehoudt om leerlingen te selecteren voor de profielklassen. Waarbij het overigens niet duidelijk is of het om selectie of om een advies gaat. De school organiseert volgens de Keuzegids VO voor de tweetalige klassen en voor de cultuur+klas en sport+klas een ‘adviesmiddag’.
Selectie van leerlingen speelt ook bij vakscholen, die daarvoor de vraag hieronder ‘Hoe werkt het met de vakscholen?’.
Dit jaar zien de vakscholen Media College en Hubertus & Berkhoff af van een voorselectie. Beide scholen staan dan ook direct op de voorkeurslijst. Alleen voor IVKO kunstschool geldt dit jaar de voorselectie. Leerlingen die naar deze school willen moeten een intake doen, ook als een leerling de school niet op de eerste plaats van de voorkeurslijst wil zetten. Als een leerling geschikt wordt bevonden mag de leerling de school op de voorkeurslijst zetten, als een leerling niet geschikt wordt bevonden mag dat niet. Geschiktheid levert nog geen plaatsgarantie op, als er meer belangstelling dan plek is worden de plekken via de Centrale loting en matching verdeeld.
Als je een open dag bezoekt, komen er veel dingen op je af en hierdoor kan je makkelijk iets vergeten. Daarom is in de Keuzegids VO een checklist opgenomen die je kunt meenemen en invullen tijdens het bezoek van een open dag. Vul bij elk punt een cijfer van 1 t/m 5 in (1 betekent: nee, helemaal niet, en 5 betekent: ja, zeker). Als je alle open dagen hebt bezocht, tel je de cijfers per school bij elkaar op. Zo zie je welke school het hoogst heeft gescoord.
In de Keuzegids VO is nog een lijst met suggesties opgenomen om te helpen nadenken welke school past. De aandachtspunten kunnen helpen om te bepalen welke aspecten van een school je belangrijk vindt. Vervolgens kun je passende scholen zoeken in papieren Keuzegids Voortgezet Onderwijs Amsterdam 2020, op de website voschoolkeuze020.nl of in de scholenzoeker op deze website.
Een categorale school is een VO-school met maar één schoolsoort, bijvoorbeeld een school die alleen havo aanbiedt. Een scholengemeenschap bestaat uit verschillende schoolsoorten, zoals vmbo-t, havo en vwo. Hier kun je verschillende diploma’s behalen.
Elke VO-school in Amsterdam voldoet aan de zogenaamde Amsterdamse norm van het bieden van ondersteuning aan leerlingen. Alle scholen bieden de leerlingen ondersteuning op onder andere de volgende gebieden: disharmonisch profiel, dyslexie, dyscalculie, werkhouding en faalangst. Scholen hebben hierin ook vaak hun eigen beleid. Informeer hiernaar bij de betreffende VO-school. Wilt u meer weten over de algemene afspraken? Kijk dan op de website van het Samenwerkingsverband VO.
Meer informatie over de verantwoordelijkheid voor zorg op school vindt u in het artikel Wie is verantwoordelijk voor zorg op school?
Het basisschooladvies is bepalend. Dat betekent dat leerlingen alleen VO-scholen kunnen kiezen die het onderwijsniveau aanbieden dat past bij het basisschooladvies. Welke scholen dit zijn is te vinden in de Keuzegids VO, of op de websites
of via een van de digitale hulpmiddelen op deze website:
Om een idee te geven hoe een voorkeurslijst eruit ziet staan hieronder de voorkeurslijsten uit 2016 (!). Let op: toen waren nog meer dan één profielklas (per advies) per school op de voorkeurslijst toegestaan.
De open dagen vinden plaats in januari en februari 2021. De open dagen staan in de Keuzegids VO. Op de website schoolwijzer.amsterdam.nl staan ze per school genoteerd. Ze zijn ook in kalendervorm te vinden en te filteren op schooladvies op de website voschoolkeuze020.nl en in het open dagen overzicht van OCO. Check altijd de website van de school voor uitgebreidere informatie en laatste wijzigingen!
Binnen passend onderwijs is het in principe zo dat alle scholen basisondersteuning bieden voor kinderen met bepaalde (niet al te zware) zorgbehoefte. Informeer bij de VO-scholen van uw voorkeur hoe zij de betreffende leerling kunnen ondersteunen. Kinderen met meer zorgbehoefte kunnen via het Samenwerkinsgverband een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor speciaal onderwijs aanvragen. Voor specifieke gevallen kunnen scholen individueel besluiten de hardheidsclausule toe te passen.