Hoe kies ik een goede basisschool in Amsterdam?

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 30 november 2022
Rond de derde verjaardag van je kind krijg je een brief van de gemeente Amsterdam om je kind aan te melden voor de basisschool. Bij de brief zit een ook voorkeursformulier. Hierop moet je minimaal vijf basisscholen invullen. Maar welke scholen vul je in? Waar kun je uit kiezen? Waar moet je op letten? En wat past er bij je kind? In dit artikel staan informatie en handige tips die jou bij de schoolkeuze kunnen helpen.

Basisschool in Amsterdam kiezen? Vergelijk scholen!

Je kind gaat straks acht jaar lang naar de basisschool. Dit is een lange periode waarin je kind uitgroeit van een jonge kleuter naar een puber die daarna de overstap maakt naar het voortgezet onderwijs. Gedurende die acht basisschooljaren leert je kind heel veel. Niet alleen op het gebied van lezen, schrijven en rekenen. Maar ook op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling, werkhouding en motivatie. Omdat deze basisschoolperiode zo vormend is voor je kind, is het belangrijk om een basisschool in Amsterdam te kiezen die goed bij hem of haar past. Daarnaast moet de school ook aansluiten bij jouw wensen en ideeën over opvoeding.

En omdat iedere school anders is, is het van belang om scholen te vergelijken. Dit doe je door onder andere te kijken naar het onderwijsconcept, de didactiek en lesmethodes. De scholenzoeker is hierbij een handig hulpmiddel. Naast informatie over onderwijsconcepten en lesmethodes vind je hier ook links naar bronnen die meer informatie geven over de kwaliteit van scholen en rapporten van de Onderwijsinspectie.

Waar moet ik op letten bij schoolkeuze?

Als je een basisschool gaat kiezen in Amsterdam is het aan te raden meerdere scholen te bezoeken. Zo kun je vragen stellen aan de directeur en leerkrachten, het gebouw van binnen zien en de sfeer proeven. Kijk op de website van de school wanneer er rondleidingen of open dagen zijn. Bezoek minimaal vijf basisscholen, zodat je kind in ieder geval terecht komt op een school waar je bent geweest en een goed gevoel bij hebt.

Waar kun je op letten tijdens een rondleiding en welke vragen kun je stellen?

  • Hoeveel leerlingen zitten er in een klas?
  • Heeft de school enkele jaargroepen of combinatiegroepen (bijvoorbeeld groep 3 en 4 samen in een klas)
  • Hoe ziet de lesdag eruit?
  • Hoe is de tussenschoolse opvang (tso) georganiseerd?
  • Zijn er vakleerkrachten, zoals een leerkracht voor bevo (beeldende vorming) of muziek?
  • Werken er specialisten in de school, zoals een remedial teacher, een taal- of rekenspecialist?
  • Zijn er digitale leermogelijkheden?
  • Is er schoolzwemmen?
  • Hoe gaat de school om met het lerarentekort? Worden er bijvoorbeeld wel eens klassen naar huis gestuurd?

Heb je een kind met speciale ondersteuningsbehoeften? Informeer dan bij de school welke voorzingen er zijn. Bijvoorbeeld voor kinderen met autisme of ADHD. Gebruik hierbij deze checklist van stichting Balans.

Veel informatie vind je terug in de schoolgids. Dit is een verplicht document waarin het beleid van de school staat en waar de school zich aan moet houden. De Onderwijsinspectie houdt hierop toezicht.

Welke basisscholen zijn er in Amsterdam?

In Amsterdam zijn ruim 200 basisscholen, verspreid over de hele stad. Ongeveer de helft van de scholen is openbaar en de helft bijzonder. Een openbare basisschool is neutraal en voor alle leerlingen toegankelijk. Bijzondere basisscholen hebben daarentegen een speciale levensbeschouwing of religie. Zo zijn er in Amsterdam onder andere katholieke, protestantse, islamitische een Joodse basisscholen. Bijzondere scholen mogen kinderen weigeren als ouders en/of de leerling de grondslag van het onderwijs niet respecteren en/of onderschrijven (art. 40 lid 5b WPO). Zowel het openbaar als het bijzonder onderwijs wordt betaald door de overheid.

Naast scholen met een levensbeschouwelijke of religieuze grondslag zijn er scholen met een bijzonder onderwijsconcept. Denk hierbij aan montessori, dalton, vrijeschool en jenaplan. Dit zijn meestal openbare basisscholen, maar sommige zijn algemeen bijzonder.

Welke basisschool in Amsterdam kiezen bij druk of rustig kind?

Niet iedere school is even geschikt voor je kind. Is je kind bijvoorbeeld vrij druk, kan het zich moeilijk concentreren en luistert het vaak slecht? Dan is een school met klassikaal onderwijs en kleinere klassen meestal een goede keuze. Maar houdt je kind van zelfstandig werken en kan het zich goed focussen? Dan kan een montessori- of daltonschool juist interessant zijn.

Wil je graag dat je kind naar een islamitische of katholieke basisschool gaat? Verdiep je dan in het aanbod. Want ook tussen scholen met dezelfde religieuze grondslag kunnen grote verschillen zijn wat betreft filosofie, didactiek en lesmethodes. Bovendien besteden sommige bijzondere scholen veel aandacht aan levensbeschouwing of religie, terwijl andere scholen dit grotendeels hebben losgelaten.

Hoe meld ik mijn kind aan?

Bijna alle basisscholen in Amsterdam doen mee aan het stedelijk toelatingsbeleid. Voor deze scholen gelden dezelfde regels voor aanmelding en toelating.

Let op: vul minimaal vijf scholen in, anders heb je geen plaatsingsgarantie!

Aanmelden gaat als volgt:

  • Vul het voorkeursformulier voor de basisschool schooljaar 2022-2023 in;
  • Onderteken het formulier en lever dit in bij de basisschool van je eerste voorkeur;
  • De school registreert jouw kind in een centraal systeem;
  • Als er genoeg plek is op de school van eerste voorkeur, dan wordt je kind daar geplaatst, anders kijkt het systeem naar je volgende voorkeur;
  • Twee weken na de sluitingsdatum ontvang je het bericht van plaatsing;
  • Na de plaatsing krijg je een bericht van de school en schrijf je je kind officieel in.

De geboortedatum van je kind bepaalt wanneer je hem of haar uiterlijk moet aanmelden:

  • geboortedatum 1 september 2019 t/m 31 december 2019: aanmelding uiterlijk 9 maart 2023;
  • geboortedatum 1 januari 2020 t/m 30 april 2020: aanmelding uiterlijk 1 juni 2023;
  • geboortedatum 1 mei 2020 t/m 31 augustus 2020: aanmelding uiterlijk 2 november 2023.

Meer informatie hierover staat in: ‘Wanneer moet ik mijn kind aanmelden voor de basisschool?’ Ook vind je informatie op de website van bbo (vereniging van schoolbesturen van het primair en speciaal onderwijs in Amsterdam).

Gerelateerde onderwerpen