Startblokken, wat is dat voor VVE-programma?

Geplaatst door OCO op 8 september 2014
Startblokken is een ontwikkelingsgericht VVE-programma. Startblokken is één van de VVE-programma’s waarmee in Amsterdam wordt gewerkt.
* Startblokken is een programma voor voorschoolse en vroegschoolse educatie (VVE) voor peuters en kleuters met een taalachterstand. Meer informatie over VVE is te lezen in het artikel Wat is het verschil tussen de voorschool en vroegschool?

Spel als basis

Ontwikkeling van jonge kinderen vraagt om een brede aanpak. Startblokken is meer dan woordenschat en taal: spel als basis en volwassenen die meedoen op het juiste moment.

Startblokken en Basisontwikkeling

Startblokken sluit aan op Basisontwikkeling, het werkplan voor de onderbouw van de basisschool. Basisontwikkeling bestaat al sinds 1990. In 2001 is Startblokken, als werkplan voor leidsters en leerkrachten van peuters en jonge kleuters verschenen. In 2007 is dit werkplan uitgebreid voor medewerkers van de kinderopvang.

Meer info

Startblokken is ontwikkeld door De Activiteit, landelijk centrum voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs. Zie ook www.startblokken.info voor meer info over het VVE-programma. Het Nederlands Jeugd Instituut heeft Startblokken erkend. Meer informatie over VVE-programma’s is te vinden in het artikel Welke VVE-programma’s zijn er?.