De dagindeling van de voorschool is voor mijn kind niet handig. Wat kan ik doen?

Geplaatst door Kaja Sariwating op 6 augustus 2019
Je kind gaat (bijna) naar de voorschool. Maar je kind doet overdag nog een dutje. De dagindeling van de voorschool is prettig, maar sluit niet aan op het dagritme van je kind. Wat kan je doen als ouder(s)? OCO geeft advies.

Dagindeling van de voorschool

Er zijn geen landelijke richtlijnen voor de dagindeling van een voorschool. Op de voorschool wordt wel altijd gewerkt volgens een erkend VVE-programma. De meeste voorscholen werken met een dagindeling voor de ochtend en de middag. Dit houdt in dat alle peuters en de ouders weten hoe de dag eruit ziet op de voorschool. Dit dagritme is voor peuters vertrouwd. Een voorbeeld van een dagindeling waarbij het ochtend- en middagprogramma vrijwel identiek zijn:

Ochtendprogramma
08.20 – 8.30 ontvangst kinderen
08.30 – 8.50 gezamenlijke start in een kring, hulpje van de dag helpt de leidster
08.50 – 9.15 individuele activiteit voor peuters, knutselen, vrij spelen
09.15 -9.30 gezamenlijke activiteit, samen spelen, voorlezen
09.30 – 10.00 gezamenlijke kring, liedjes zingen, fruit eten en drinken
10.00 -10.30 vrij spelen en aansluitend samen opruimen
10.30 -11.15 buiten spelen, indien slecht weer een binnenactiviteit met muziek of dans
11.15 -11.30 gezamenlijk afscheid/boekje/liedje
Middagprogramma
12.15 -12.25 ontvangst kinderen
12.25 – 12.40 gezamenlijke start in een kring, hulpje van de dag helpt de leidster
12.40 – 13.10 individuele activiteit voor peuters, knutselen vrij spelen
13.10 -13.25 gezamenlijke activiteit, samen spelen, voorlezen
13.25 – 13.40 gezamenlijke kring, liedjes zingen, koek eten en drinken
13.40 – 14.00 buiten spelen, indien slecht weer een binnenactiviteit met muziek of dans
14.00 -14.15 gezamenlijk afscheid/boekje/liedje

Regels voor bezoeken voorschool

Alle Amsterdamse peuters kunnen 16 uur per week terecht op de voorschool. De uren worden verdeeld over minimaal drie dagen. Het is aan ouders om samen met de voorschool af te spreken op welke dagen hun peuter de voorschool bezoekt. De voorschool kan meedenken wat een handig moment is om een kind te brengen of te halen. Het kan zo zijn dat de voorschool regels hierover heeft vastgelegd in een pedagogisch plan of werkplan. Er staat dan bijvoorbeeld: “Van ouders wordt verwacht dat zij hun kind aan het begin van het ochtend- of middagprogramma brengen.”

Aantal uren verschilt per kind

Ouders kunnen meer óf minder uren afnemen dan het aantal uren dat in de gemeente is vastgesteld voor de voorschool. De gemeente Amsterdam stelt verplicht dat de 16 uur per week worden verdeeld over minimaal drie dagen. Dit betekent dat in de praktijk peuters volgens verschillende tijden de voorschool bezoeken.

Advies OCO

De dagindeling van de voorschool geeft duidelijkheid over wat er op welk moment van de dag wordt gedaan op de voorschool met de peuters. Maar het is goed om bij de voorschool aan te geven welke wensen je zelf hebt. Wanneer een peuter van 2 jaar nog meerdere keren overdag slaapt, dan is het helemaal niet erg om dat aan te kenbaar te maken bij de voorschool.

De uren voor de voorschool worden verdeeld over meerder dagen. Het is het vanzelfsprekend dat ouders en de leidsters overleggen. Bespreek naast het aantal uren ook wat handige dagen en momenten zijn om je peuter te brengen en te halen. Juist bij een jong kind kan, mits goed beargumenteerd, wordt de mening van de ouder(s) wel gerespecteerd.