Leerlingen zijn zich bewust van hun gedragingen op school. Hierbij spelen algemeen geldende normen en waarden een rol. Scholen hebben daarnaast eigen gedragsregels ingevuld waar leerlingen zich aan dienen te houden. De regels van een school dragen bij aan een goed schoolklimaat en vloeien voort uit de doelstellingen van de school. Elke school kent zijn eigen doelstellingen op het gebied van burgerschap, ontwikkeling, veiligheid, samenleving en gedrag.
Sommige leerlingen houden zich niet altijd aan de regels die gelden op school. In dat geval kan het bevoegd gezag (schoolbestuur) van de school een strafmaatregel opleggen. In eerste instantie zijn dit straffen zoals het schoolplein vegen of een uur nablijven. Wanneer uw kind echter doorgaat met hetzelfde gedrag, dan kan de school een schorsing opleggen. De school kan deze maatregel direct opleggen wanneer uw kind iets heeft gedaan wat niet gecorrigeerd kan worden met een lichtere maatregel.
Praktische informatie over situaties rond schorsing is te lezen in het artikel Ik ben geschorst van school, help!
Door in gesprek te gaan, kunt u samen met de school in kaart brengen wat de reden kan zijn voor het gedrag dat heeft geleid tot de schorsing. Door de juiste ondersteuning en begeleiding kan een nieuwe schorsing worden voorkomen.
De regels over het straffen en schorsen van leerlingen zijn bij de meeste scholen te vinden in de schoolgids en/of het leerlingenstatuut. Als u vindt dat het schorsingsbeleid niet duidelijk is geregeld op school, dan kunt u hiermee naar de medezeggenschapsraad (MR) en vragen om dit onderwerp te agenderen. Zie voor meer informatie hierover het artikel Wat doet de medezeggenschapsraad op school?
Scholen schorsen bij:
Het schorsen van een leerling moet zorgvuldig worden uitgevoerd, omdat een schorsing gevolgen heeft voor de schoolloopbaan van de leerling. De school moet zich dan ook aan de regels van de schorsingsprocedure houden en zorgvuldig een feitenonderzoek uitvoeren.
Een zorgvuldige behandeling wordt verder gewaarborgd door de volgende proceselementen: het toepassen van hoor- en wederhoor overeenkomstig met artikel 12 Verdrag inzake de rechten van het kind, bezwaartermijn, beslistermijn, overwegingen en onderbouwing van de beslissing. Een weloverwogen procedure beschermt niet alleen de belangen van de leerling, maar zorgt er ook voor dat het schoolbestuur redelijke beslissingen neemt.
De procedures voor de basis- en middelbare school verlopen op dezelfde wijze, maar hebben een andere vindplaats in de wet. De regels omtrent schorsing op de basisschool zijn opgenomen in artikel 40c Wet op het primair onderwijs (WPO), voor de middelbare school in artikel 13 Inrichtingsbesluit WVO en voor het speciaal basis- en voortgezet onderwijs in artikel 40a Wet op de expertisecentra (WEC):
Wanneer u het niet eens bent met de beslissing om te schorsen, kunt u als eerst in gesprek met degene die de maatregel heeft opgelegd of de schoolleider. Als het gesprek niet naar tevredenheid is verlopen, kunt u een (bezwaar)brief sturen naar het schoolbestuur. In deze brief beschrijft u waarom u het niet eens bent met de schorsing en vraagt u het schoolbestuur de beslissing te heroverwegen.
De mogelijkheid om in bezwaar te gaan tegen een schorsing is niet expliciet opgenomen in de onderwijswetten. Ondanks dat er een wettelijke grondslag ontbreekt, worden ouders en leerlingen in de praktijk door scholen vaak wel in de gelegenheid gesteld om een bezwaarbrief op te sturen en deze te beoordelen. Ouders en leerlingen kunnen worden uitgenodigd om hun bezwaar mondeling toe te lichten in een hoorzitting.
Verzoek in de brief aan het schoolbestuur om uw bezwaar mondeling toe te lichten.