Voorschool in De Baarsjes wordt gratis

Geplaatst door OCO op 10 oktober 2008

Godfried Lambriex, portefeuillehouder onderwijs van stadsdeel De Baarsjes, wil dat de voorschool in De Baarsjes vanaf 1 januari 2009 gratis is voor alle kinderen.

Amsterdam en dus ook De Baarsjes ziet het liefst dat alle Amsterdammertjes naar de voorschool gaan. Omdat de voorschool goed is voor ieder kind, met en zonder achterstand. Daarom wordt de ouderbijdrage voor alle kinderen afgeschaft. Het wordt dus voor alle ouders gratis om hun kind naar de voorschool te doen. Dit past ook bij het streven van De Baarsjes de voorschool steeds meer een onderdeel van de basisschool te laten zijn. En die is ook voor iedereen gratis.

Stadsdeel De Baarsjes heeft met de centrale stad en het rijk afgesproken te proberen alle kinderen die het nodig hebben op de voorschool te krijgen. Veel van die kinderen worden al bereikt. “Nu de laatste 30% nog”, zegt Godfried Lambriex. “Daarvoor is het nodig dat we alles uit de kast halen”. Niet alleen wordt de eigen bijdrage afgeschaft, ook is een intensieve wervingscampagne gestart en wordt er hard gewerkt aan het uitbreiden van het aantal voorscholen.

Lambriex doet zijn voorstel op de dag dat alle voorscholen in De Baarsjes en de rest van de stad een open dag hebben. De leidsters die de ouders ontvangen hebben dus goed nieuws voor de ouders.

Nu is de bijdrage voor de voorschool nog afhankelijk van het inkomen. De bijdrage bedraagt minimaal ongeveer 13 euro en maximaal 60 euro per maand. Voor ouders met een zogenaamde noodzakelijkheidverklaring en een laag inkomen is de voorschool al gratis. De rompslomp die dat voor de ouders en voorscholen met zich meebrengt behoort tot het verleden.

Eerder dit jaar gaf De Baarsjes al aan te gaan onderzoeken of het mogelijk was de voorschool gratis te maken. In meerdere stadsdelen is de voorschool al gratis. Het gratis maken van de voorschool is financieel mogelijk omdat het stadsdeel als Krachtwijk extra geld krijgt van minister Vogelaar en staatssecretaris Dijksma. Het afschaffen van de ouderbijdrage kost het stadsdeel ongeveer 90.000 euro per jaar.

Lambriex bespreekt zijn voorstel in november met de stadsdeelraad.

Meer artikelen over Blog