Is de voorschool toegankelijk voor alle Amsterdamse peuters?

Geplaatst door Kaja Sariwating op 6 augustus 2019
De voorschool is voor alle peuters vanaf 2 jaar. Alle Amsterdamse peuters kunnen 16 uur per week terecht op de voorschool. In Amsterdam geldt een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor peuters (met een VVE-indicatie).

Wettelijke taak

Gemeenten hebben de wettelijke taak om per week tien uur voorschoolse educatie aan te bieden aan peuters met een risico op een onderwijsachterstand. Hiervoor krijgen gemeenten subsidie van het rijk. Het is aan de gemeenten om dit uit te werken.

Alle Amsterdamse peuters welkom

In Amsterdam worden alle peuters opgevangen in een kinderopvang met voorschool. Bijna 300 kindercentra in Amsterdam zijn een voorschool. Hierdoor is er geen onderscheid meer in peuterspeelzaal en kinderopvang met voorschool. Op deze locaties wordt er altijd gewerkt met een VVE-programma. Volgens de Wet Kinderopvang mogen peuterspeelzalen en kinderdagverblijven geen toelatingsregels opstellen voor nieuwe peuters. De voorschool is toegankelijk voor alle Amsterdamse peuters vanaf 2 jaar.

Recht op 16 uur

Alle Amsterdamse peuters kunnen 16 uur per week terecht op de voorschool. De uren worden verdeeld over minimaal drie dagen. Bijvoorbeeld vier dagen van vier uur. Deze 16 uur is niet bedoeld als opvang. Daarom worden de uren verdeeld over meerdere dagen.

Meer óf minder uren afnemen

Minder uren

Ouders kunnen ook minder uren afnemen. Bespreek dit met de voorschool.

Meer uren

Ouders kunnen ook meer uren afnemen. Hiervoor geldt het uurtarief van de voorschool.

Altijd eigen bijdrage

In sommige gemeenten is de opvang van peuters voor een aantal uren per week gratis. Peuters met een VVE-indicatie hebben recht op extra uren. In Amsterdam is er geen gratis opvang voor peuters. Ouders betalen altijd een eigen bijdrage. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk.

Kinderopvangtoeslag

Alle werkende ouders kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen. Als je meer dan 16 uur afneemt, dan kan je voor deze uren óók kinderopvangtoeslag aanvragen. Niet-werkende ouders hebben géén recht op kinderopvangtoeslag en krijgen een tegemoetkoming van de gemeente voor maximaal 16 uur per week.

Meer info

Meer informatie over de kosten voor de voorschool en de eigen bijdrage is te lezen in het artikel Wat kost de voorschool?