Actie tegen luxeverzuim rond kerstvakantie

Geplaatst door OCO op 17 december 2008
Alle basisscholen in Amsterdam krijgen deze week een telefoontje van spijbelambtenaren, die willen weten welke leerlingen de kerstvakantie met een paar dagen hebben vervroegd.

Boete

Leerlingen die niet op school zitten, kunnen rekenen op huisbezoek van een leerplichtambtenaar. Die zal controleren of het verzuim een goede reden heeft. Als dat niet het geval is, krijgen de ouders een procesverbaal en een boete van maximaal 375 euro.

Smoesjes

Henk Krauwel, directeur van Bureau Leerplicht Plus wil met deze actie ouders aanpakken die hun kinderen morgen en overmorgen thuis houden om zo de kerstvakantie te verlengen. Ouders verzinnen allerlei smoesjes, die voor scholen moeilijk te controleren zijn, zegt hij.

“Opa’s en oma’s overlijden voor de vijfde keer, of een vijfentwintig jarig huwelijk wordt voor de zoveelste keer gevierd. Wij gaan alles controleren en ouders moeten bewijzen of echt sprake is van een sterfgeval of een feest. Voor ons is luxeverzuim een serieuze zaak.”

Callcenter

Ambtenaren van Bureau Leerplicht Plus komen morgen bijeen in een callcenter in Amsterdam-Noord. Van daaruit bellen zij 220 basisscholen en krijgen daarbij hulp van twintig leerlingen die de ROC-opleiding tot onderwijsassistent volgen.

Meer artikelen over Blog